Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Nigerská armáda v pondelok zabila 75 bojovníkov Boko Haram

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

K operáciám došlo niekoľko dní po tom, čo džihádisti spolu s ďalšou extrémistickou skupinou zaútočili na tri dediny na západe Nigeru neďaleko hraníc s Mali.

Niamey 13. mája (TASR) - Nigerské ministerstvo obrany oznámilo, že pri dvoch operáciách bolo tento týždeň zabitých 75 bojovníkov extrémistickej skupiny Boko Haram. Informovala o tom v stredu agentúra AP.

Najmenej 25 džihádistov zabili príslušníci nigerskej armády v pondelok po začatí ofenzívy proti bojovníkom Boko Haram, ktorí cez víkend zaútočili na vojenské pozície, uviedlo ministerstvo ešte v utorok večer. Počas ofenzívy v pohraničnom regióne Diffa na juhu krajiny zničila nigerská armáda niekoľko výbušných zariadení.

Zároveň armádne zložky z Nigeru, Nigérie, Čadu a Kamerunu v pondelok podnikli nálety na ostrovy v oblasti Čadského jazera, kde sa bojovníci Boko Haram ukrývajú, pričom na nigérijskom území zabili najmenej 50 militantov.

K operáciám došlo niekoľko dní po tom, čo džihádisti spolu s ďalšou extrémistickou skupinou zaútočili na tri dediny na západe Nigeru neďaleko hraníc s Mali. Útok si vyžiadal najmenej 20 obetí na životoch.

Región Čadského jazera leží medzi štátmi Nigéria, Niger, Čad a Kamerun v severnej časti strednej Afriky.

Na západných brehoch jazera podnikajú útoky džihádisti z oblasti na severovýchode Nigérie, kde skupina Boko Haram od roku 2009 bojuje za vytvorenie islamského štátu.

Členovia Boko Haram operujú aj v susedných krajinách - Nigeri, Čade a Kamerune, čo viedlo zmienené štáty k vytvoreniu medzinárodnej vojenskej koalície usilujúcej sa túto skupinu eliminovať.