Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Bývalej nikaragujskej prezidentskej kandidátke udelili osemročný trest

Na archívnej snímke z 21. mája 2021 predstaviteľka nikaragujskej opozície a dcéra nikaragujskej exprezidentky Cristiana Chamorrová v Manague. Foto: TASR/AP

Chamorrová bola opozičnou kandidátkou v prezidentských voľbách v novembri minulého roka. Obvinenia vznesené vládou úradujúceho prezidenta Daniela Ortegu jej však zabránili kandidovať.

Managua 22. marca (TASR) - Nikaragujskú opozičnú predstaviteľku a bývalú prezidentskú kandidátku Christianu Chamorrovú v pondelok odsúdili na osem rokov odňatia slobody za finančné trestné činy. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Súd v Manague novinárku Chamorrovú (68) uznal za vinnú z legalizácie výnosov z trestnej činnosti prostredníctvom svojej mediálnej organizácie, ideologického klamstva a oslabovania vlády. Bývalá prezidentská kandidátka zostane aj naďalej v domácom väzení, kde sa nachádza od 2. júna minulého roka, píše AFP s odvolaním sa na Nikaragujské centrum pre ľudské práva (CENIDH).

Chamorrová bola opozičnou kandidátkou v prezidentských voľbách v novembri minulého roka. Obvinenia vznesené vládou úradujúceho prezidenta Daniela Ortegu jej však zabránili kandidovať. Ortega v novembrovom hlasovaní zvíťazil a začal svoje štvrté obdobie vo funkcii po sebe.

Ortegova vláda od začiatku júna minulého roka zadržala 34 opozičných osobností vrátane siedmich potenciálnych prezidentských kandidátov. Chamorrová je jedným z nich.

Bývalá kandidátka však obvinenia odmieta a tvrdí, že boli vznesené s cieľom zabrániť jej kandidovať proti Ortegovi. Ten je prezidentom krajiny nepretržite od roku 2007. Tento post zastával aj v rokoch 1985 – 1990. Od roku 2017 je viceprezidentkou jeho manželka Rosario Murillová.

Súd minulý týždeň udelil tresty odňatia slobody vo výške deväť až 13 rokov Chamorrovej bratovi Pedrovi Joaquínovi Chamorrovi, dvom zamestnancom jej nadácie na podporu slobody prejavu a jej vodičovi, píše AFP. Súd podľa CENIDH všetkým z nich vrátane Chamorrovej vymeral aj finančné pokuty vo výške "miliónov dolárov".