Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

V Nikarague zatkli ďalšieho človeka v súvislosti s voľbami

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Európska únia uvalila minulý týždeň sankcie na Murillovú, jej syna Juana Carlosa a ďalších šesť vysokopostavených vládnych úradníkov.

Managua 10. augusta (TASR) – Úrady Nikaraguy v pondelok zatkli bývalého diplomata Mauricia Díaza, ktorý je kritikom prezidenta republiky Daniela Ortegu. Ide už o 32. člena opozície zatknutého v období pred novembrovými prezidentskými voľbami, informovala agentúra AFP.

Voči Díazovi je podľa polície vedené vyšetrovanie „za oslabovanie zvrchovanosti a sebaurčenia krajiny a podnecovanie zahraničných zásahov do vnútorných záležitostí krajiny", napísal na svojej webovej stránke peruánsky denník El Comercio.

Díaz v minulosti pôsobil ako veľvyslanec Nikaraguy pri Organizácii amerických štátov (OEA) a v Kostarike. Bol členom hlavnej opozičnej strany Občania za slobodu (CxL), ktorú minulý týždeň v piatok Nikaragujská Najvyššia volebná rada (CSE) vyradila z nadchádzajúcich prezidentských volieb. Táto strana viedla alianciu proti znovuzvoleniu Daniela Ortegu za prezidenta.

Úrady od mája zadržali viacero opozičných politikov a novinárov, ktorí sa kriticky vyjadrovali voči vláde, pripomína El Comercio. Medzi zadržanými sú aj siedmi možní prezidentskí kandidáti.

Zadržaní sú obvinení zo zrady a ohrozovania zvrchovanosti štátu na základe zákona prijatého vlani v decembri. Táto právna norma je podľa kritikov prostriedkom, ako vylúčiť z hry vyzývateľov súčasného prezidenta Daniela Ortegu, približuje AFP.

Ortega sa bude vo voľbách naplánovaných na 7. novembra uchádzať o štvrté po sebe idúce funkčné obdobie. Pri moci je od roku 2007. V tandeme s Ortegom bude opäť kandidovať aj jeho manželka, viceprezidentka Rosario Murillová.

Ortega (75) je svojimi odporcami obviňovaný z autoritárstva, a to najmä po brutálnom potlačení protivládnych demonštrácií v roku 2018, ktoré si podľa ľudskoprávnych organizácií vyžiadali viac ako 300 obetí a tisíce ľudí vyhnali do exilu.

Európska únia uvalila minulý týždeň sankcie na Murillovú, jej syna Juana Carlosa a ďalších šesť vysokopostavených vládnych úradníkov. Podľa EÚ sa všetci ôsmi podieľajú na porušovaní ľudských práv, podkopávaní demokracie a potláčaní politickej opozície v Nikarague.

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v sobotu uviedol, že novembrové voľby v Nikarague „stratili akúkoľvek dôveryhodnosť".