Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Nikaragujského opozičného lídra odsúdili na desať rokov vo väzení

Ilustračná snímka. Foto: TASR Radovan Stoklasa

Minulý rok pred voľbami zatkli desiatky predstaviteľov opozície vrátane siedmich kandidátov na prezidenta a odsúdili až na 13 rokov väzenia za údajné ohrozenie národnej bezpečnosti.

Managua 28. júla (TASR) - Nikaragujský opozičný líder Yubrank Suazo si za účasť na protestoch proti vláde prezidenta Ortegu odpyká desať rokov vo väzení. Informovala o tom vo štvrtok tlačová agentúra AFP.

Suazo pôsobil ako riaditeľ Občianskej aliancie za spravodlivosť a demokraciu. Súd v hlavnom meste Managua ho odsúdil na päť rokov odňatia slobody za "sprisahanie s cieľom narušiť národnú integritu" a na ďalších päť rokov za šírenie falošných správ. Občianska aliancia za spravodlivosť a demokraciu tvrdí, že bol "stíhaný a odsúdený bez toho, aby spáchal akýkoľvek trestný čin alebo bol prepojený so zločineckými štruktúrami".

Suazo pochádza z mesta Masaya, kde sa v roku 2018 rozhoreli pouličné protesty proti ľavicovej vláde Daniela Ortegu. Zásah vládnych jednotiek si vyžiadal 355 mŕtvych. Bol zatknutý, ale neskôr ho prepustili v rámci dohody s vládou, ktorú sprostredkovala katolícka cirkev. V máji tohto roku ho opäť zatkli.

Minulý rok pred voľbami zatkli desiatky predstaviteľov opozície vrátane siedmich kandidátov na prezidenta a odsúdili až na 13 rokov väzenia za údajné ohrozenie národnej bezpečnosti. Vďaka tomu je Ortega prezidentom už štyri funkčné obdobia za sebou. Svojich kritikov obviňuje, že sa ho snažia zosadiť s pomocou Spojených štátov, ktoré na jeho najbližšie okolie uvalili sankcie.