Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Nikaragujská polícia obsadila rezidenciu biskupa Álvareza

Ilustračné foto. Foto: TASR - Milan Kapusta

Vatikán sa doteraz nevyjadroval k vyšetrovaniu biskupa Álvareza, čo vyvolalo kritiku aktivistov za ľudské práva a intelektuálov.

Mexiko 19. augusta (TASR) — Nikaragujská polícia v piatok na svitaní miestneho času obsadila rezidenciu katolíckeho biskupa Rolanda Álvareza, pričom ho spolu s niekoľkými spolupracovníkmi a laikmi zrejme zadržala. Rezidencia biskupa diecézy Matagalpa bola už dva týždne predtým obkľúčená policajným kordónom bez možnosti slobodného pohybu.

Vláda prezidenta Ortegu biskupa obviňuje z "organizovania násilných skupín" a ich podnecovania "na páchanie činov nenávisti voči obyvateľstvu" s cieľom destabilizovať nikaragujský štát.

Zakázala preto vysielanie ôsmich katolíckych rozhlasových staníc a tradičnú náboženskú procesiu Fatimskej Panny Márie v arcidiecéze Managua. Vyhostila tiež z krajiny rád Misionárok lásky známe ako sestry Matky Terezy.

Právnik mimovládneho Stáleho výboru pre ľudské práva Pablo Cuevas vo videoposolstve odsúdil Álvarezovo zadržanie. "Očividne sa stalo to, čo sa malo stať. Svojvoľné a hrubé zatknutie monsignora Álvareza," povedal.

Konferencia latinskoamerických katolíckych biskupov odsúdila "obliehanie" kňazov a biskupov, vyhostenie členov náboženských komunít a "neustále prenasledovanie" veriacich.

Vatikán sa doteraz nevyjadroval k vyšetrovaniu biskupa Álvareza, čo vyvolalo kritiku aktivistov za ľudské práva a intelektuálov. Juan Antonio Cruz, stály zástupca Vatikánu pri Organizácii amerických štátov, v piatok vyjadril znepokojenie nad situáciou a požiadal obe strany, aby "hľadali spôsoby porozumenia".

Ľavicovo-populistický prezident Daniel Ortega čelí rastúcej zahraničnopolitickej izolácii pre autoritársky spôsob vládnutia.