Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Nikaragua povolila nasadenie ruských vojakov, lietadiel a lodí

Na archívnej snímke nikaragujský prezident Daniel Ortega. Foto: TASR/AP

Nigaragujský ľavicovo-populistický prezident Ortega čelí rastúcej zahranično-politickej izolácii, keďže sa uchyľuje v čoraz autoritárskejším formám vládnutia.

Mexiko 11. júna (TASR) - Vláda nikaragujského prezidenta Daniela Ortegu súhlasila s nasadením ruských vojakov, lietadiel a lodí na území Nikaraguy. Informovala o tom v sobotu agentúra AP s odvolaním sa na nikaragujské aj ruské úrady.

Na základe príslušného vládneho dekrétu sa budú môcť príslušníci ruskej armády rozmiestňovať v tejto stredoamerickej krajine, aby pomáhali pri presadzovaní práva a poskytovali pomoc v prípade prírodných a iných katastrof.

Vláda Nikaraguy dala súhlas aj k nasadzovaniu malých kontingentov ruských vojakov so zámerom "výmeny skúseností a výcviku".

Nigaragujský ľavicovo-populistický prezident Ortega čelí rastúcej zahranično-politickej izolácii, keďže sa uchyľuje v čoraz autoritárskejším formám vládnutia. Úzke vzťahy s Ruskom rozvíja už celé desaťročia.

Hovorkyňa ruského rezortu diplomacie Marija Zacharovová označila predmetné rozhodnutie nikaragujskej vlády za rutinný krok. Podľa nej umožní dočasné nasadzovanie kontingentov ruskej armády s cieľom rozvoja spolupráce "pri humanitárnych a krízových misiách a boji proti organizovanému zločinu a pašovaniu drog".

Zdôraznila, že nikaragujská legislatíva umožňuje, aby sa za účelom takýchto misií v krajine rozmiestňovali aj vojaci z USA, Mexika či iných krajín Strednej Ameriky.

Spojené štáty a Európska únia zaviedli proti Nikarague sankcie v súvislosti s rozsiahlymi politickými represiami zameranými voči stúpencom opozície či mimovládnym organizáciám. Desaťtisíce Nikaragujcov sa pred represiami Ortegovho režimu uchýlili do exilu.