Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Nikaragua prerušila diplomatické vzťahy sa Taiwanom

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Nikaragua diplomatické vzťahy sa Taiwanom nadviazala v 90. rokoch minulého storočia. Až do štvrtka bola jednou zo 15 krajín sveta, ktoré uznávali nezávislosť tohto ostrova.

Managua 10. decembra (TASR) - Nikaragua vo štvrtok oznámila, že prerušuje diplomatické vzťahy s Taiwanom a uznáva politiku "jednej Číny". Informovali o tom v piatok agentúra AFP a denník El País.

"Nikaragua od dnes prerušuje diplomatické vzťahy s Taiwanom a ukončuje aj akékoľvek kontakty a oficiálne vzťahy,"
uviedol vo vyhlásení minister zahraničných vecí Denis Moncada.

"Čínska ľudová republika je jediná zákonná vláda zastupujúca celú Čínu a Taiwan je neoddeliteľnou súčasťou územia Číny," dodal.

Diplomatické vzťahy s Taiwanom v posledných rokoch prerušili aj ďalšie tri latinskoamerické krajiny - Dominikánska republika a Salvádor v roku 2018 a Panama rok predtým. Diplomatické kontakty odvtedy udržiavajú len s Pekingom.

Peking v rámci politiky "jednej Číny" od iných krajín vyžaduje, aby neudržiavali diplomatické vzťahy s Taiwanom. Tento ostrov má samostatnú vládu od roku 1949, keď tam po porážke v občianskej vojne s komunistami utiekli čínski nacionalisti. Čína ho však stále považuje za svoje územie.

Nikaragua diplomatické vzťahy sa Taiwanom nadviazala v 90. rokoch minulého storočia. Až do štvrtka bola jednou zo 15 krajín sveta, ktoré uznávali nezávislosť tohto ostrova.

Vláda Taiwanu nad rozhodnutím Managuy vyjadrila poľutovanie. Vláda prezidenta Nikaraguy Daniela Ortegu podľa taiwanského ministerstva zahraničných vecí neberie do úvahy priateľstvo a spoluprácu medzi týmito dvomi krajinami.