Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Nikaragua udelila občianstvo exprezidentovi Salvádora

Bývalý prezident malej stredoamerickej krajiny Salvádor Mauricio Funes, archívne foto. Foto: TASR/AP

Sánchez Cerén bol prezidentom Salvádora v rokoch 2014-19. Krajinu opustil v decembri minulého roka.

Managua 31. júla (TASR) - Nikaragua v piatok udelila štátne občianstvo Salvadorovi Sánchezovi Cerénovi - bývalému prezidentovi Salvádora - a jeho rodine. Exprezident vo svojej krajine čelí obvineniam z korupcie. Informovala o tom v sobotu agentúra DPA.

Sánchez Cerén bol prezidentom Salvádora v rokoch 2014-19. Krajinu opustil v decembri minulého roka.

Salvádorská prokuratúra pred niekoľkými dňami vydala príkaz na zadržanie exprezidenta a ďalších deviatich bývalých členov vlády, napísal na svojej webovej stránke portál France 24. Všetky tieto osoby sú obvinené z nezákonného obohacovania sa a prania špinavých peňazí. Nikaragua však Sáncheza Ceréna po udelení občianstva nemôže deportovať.

Súčasný salvádorský prezident Nayib Bukele v utorok (27. júla) predstavil v parlamente právnu reformu, ktorá ruší premlčanie trestných činov spojených s korupciou. Reforma má platnosť aj spätne do minulosti, píše DPA.

Nikaragua v roku udelila štátne občianstvo bývalému salvádorskému prezidentovi Mauriciovi Funesovi, ktorý čelil vyšetrovaniu v súvislosti s údajnou korupciou a nezákonným obohacovaním sa počas výkonu prezidentského mandátu. Funes bol pri moci v rokoch 2009-14.