Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Nikaragua zatvorila kancelárie Organizácie amerických štátov

Daniel Ortega, archívne foto. Foto: TASR/AP

Nikaragujský prezident Daniel Ortega, ktorý je pri moci od roku 2007, oznámil plány na vystúpenie svojej krajiny z OAŠ ešte v novembri 2021.

Managua 25. apríla (TASR) - Nikaragua zatvorila v nedeľu kancelárie Organizácie amerických štátov (OAŠ) v hlavnom meste Managua a zrušila poverovacie listiny svojich predstaviteľov vo Washingtone. Oznámil to nikaragujský minister zahraničných vecí Denis Moncada, informuje TASR na základe správy agentúry AFP.

Od nedele už Nikaragua nie je súčasťou "všetkých podvodných mechanizmov tejto obludnosti, takzvanej stálej rady, takzvaných komisií, takzvaných stretnutí, takzvaného summitu Ameriky," uviedol vo vyhlásení Moncada. "Nebudeme sa podieľať na žiadnej z entít tohto diabolského nástroja zla nazývaného OAŠ," dodal.

Nikaragujský prezident Daniel Ortega, ktorý je pri moci od roku 2007, oznámil plány na vystúpenie svojej krajiny z OAŠ ešte v novembri 2021.

Organizácia amerických štátov vlani odsúdila Ortegovo znovuzvolenie, ktorému predchádzalo zadržanie opozičných politikov plánujúcich kandidovať v novembrových prezidentských voľbách. Obvinenia voči všetkým zadržaným kandidátom súvisia so sporným zákonom o velezrade, ktorý bol prijatý v roku 2020 a jeho cieľom je podľa kritikov zabrániť opozícii uchádzať sa o priazeň voličov.