Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Zomrel Pastora, bývalý veliteľ nikaragujských ľavicových povstalcov

Na archívnej snímke z 3. mája 2018 bývalý nikaragujský politik a veliteľ ľavicových povstalcov Edén Pastora gestikuluje počas rozhovoru vo svojom dome v hlavnom meste Managua. Foto: TASR/AP

Pastora zomrel vo vojenskej nemocnici v hlavnom meste Managua na jednotke intenzívnej starostlivosti pre pacientov nakazených koronavírusom SARS-CoV-2.

Managua 17. júna (TASR) – Vo veku 83 rokov zomrel v utorok Edén Pastora, bývalý nikaragujský politik a veliteľ ľavicových povstalcov.

Pastora zomrel vo vojenskej nemocnici v hlavnom meste Managua na jednotke intenzívnej starostlivosti pre pacientov nakazených koronavírusom SARS-CoV-2, uvádza na svojej webovej stránke denník El País. Podľa predstaviteľov nemocnice bol hospitalizovaný pred 10. dňami s dýchacími ťažkosťami.

Pastorov syn Alvaro Pastora pre Reuters potvrdil, že jeho otec zomrel na zlyhanie dýchania. Odmietol sa však vyjadriť k tomu, či bol jeho otec nakazený novým koronavírusom.

Pastora bol jeden z najvýznamnejších veliteľov počas prevratu v Nikarague z roku 1979, ktorým sa ukončila diktatúra Anastasia Somozu a jeho rodiny. Pastora bol spojencom lídra Sandinovského frontu národného oslobodenia a súčasného prezidenta Daniela Ortegu.

Neskôr ušiel do Kostariky a bojoval proti svojim bývalým spojencom. Po návrate do Nikaraguy stál na čele pravicových strán a v roku 2006 neúspešne kandidoval na post prezidenta krajiny.

S Ortegom sa zmieril po tom, ako sa Ortega v roku 2007 stal prezidentom. Po masových protestoch proti Ortegovi v roku 2018 sa stretol so zástupcami ľavicových partizánskych skupín a požiadal ich, aby prezidenta Ortegu podporili.