Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Nikaragujská justícia bude stíhať Ortegovu vyzývateľku vo voľbách

Daniel Ortega Foto: TASR/AP

Ortegovi ide o znovuzvolenie na štvrté funkčné obdobie po sebe.

Managua 3. septembra (TASR) - Nikaragujské justičné orgány vo štvrtok rozhodli o začatí trestného stíhania potenciálnej prezidentskej kandidátky Cristiany Chamorrovej a ďalších oponentov súčasného vedenia krajiny. Všetci sú obvinení z prania špinavých peňazí a budú vzatí do preventívnej väzby.

K posunu v tomto prípade došlo len dva mesiace pred voľbami v krajine, upozornila agentúra AFP.

Vláda prezidenta Daniela Ortegu je obviňovaná z prenasledovania na základe politických motívov po tom, ako od začiatku júna zadržala 34 opozičných osobností vrátane siedmich potenciálnych prezidentských kandidátov.

Ortegovi ide o znovuzvolenie na štvrté funkčné obdobie po sebe.

AFP pripomenula, že úrady uväznili niekoľkých z jeho najvýznamnejších oponentov a v auguste polícia urobila raziu v priestoroch novín kritických voči vláde.

Chamorrová (67) je v domácom väzení od 2. júna, keď prokuratúra začala viesť vyšetrovanie na základe podozrenia z prania špinavých peňazí a majetku prostredníctvom nadácie, ktorú viedla 20 rokov.

Nezisková organizácia pomenovaná po jej matke, bývalej prezidentke Violete Barrios de Chamorro, ukončila svoju činnosť vo februári. Zameriavala sa na školenie novinárov a obranu slobody tlače.

Chamorrová obvinenia odmieta a tvrdí, že Ortegova vláda sa snaží zabrániť jej účasti na voľbách vypísaných na 7. novembra. Je totiž považovaná za kandidátku, ktorá by mohla Ortegovi uštedriť porážku.

Bývalý ľavicový partizán Ortega viedol Nikaraguu v rokoch 1979-90, keď Spojené štáty podporili ozbrojenú opozíciu voči jeho sandinistickému hnutiu.

Violeta Barrios de Chamorro ho porazila v prezidentských voľbách v roku 1990.

V roku 2007 sa Ortega vrátil k moci a odvtedy vyhral prezidentské voľby ešte dvakrát. Opozíciou a mimovládnymi organizáciami je obviňovaný zo stupňujúceho sa autoritárstva.