Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Nikaragujská vláda obsadila veľvyslanectvo Taiwanu, dá ho Číne

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Vláda prezidenta Daniela Ortegu ukončila diplomatické styky s Taiwanom pred necelými troma týždňami a oznámila, že bude uznávať iba vládu v Pekingu.

Managua 27. decembra (TASR) - Orgány nikaragujskej vlády obsadili budovu, ktorá doteraz slúžila ako veľvyslanectvo Taiwanu, s tým, že tieto priestory patria Číne. Informovala o tom v pondelok agentúra AP.

Vláda prezidenta Daniela Ortegu ukončila diplomatické styky s Taiwanom pred necelými troma týždňami a oznámila, že bude uznávať iba vládu v Pekingu.

Pred odchodom z Nikaraguy sa taiwanskí diplomati snažili predať budovu veľvyslanectva za symbolickú sumu katolíckej arcidiecéze v Manague. Ortegova vláda však v nedeľu vyhlásila, že zo strany Taiwanu išlo iba o "úskok" a budova v luxusnej štvrti Managuy patrí Číne.

Taiwanské ministerstvo medzinárodných vzťahoch odsúdilo tieto "hrubo nelegálne kroky Ortegovho režimu". Zdôraznilo, že nikaragujská vláda porušila štandardné postupy tým, že taiwanským diplomatom dala iba dva týždne na to, aby opustili krajinu.

"Čínska ľudová republika je jedinou legitímnou vládou zastupujúcou celú Čínu a Taiwan je neoddeliteľnou súčasťou čínskeho územia," vyhlásila vláda v Manague, keď sa 9. decembra rozhodla ukončiť diplomatické styky s Taiwanom.

Ako pripomína agentúra AP, krok Managuy prispel k väčšej medzinárodnej izolácii Taiwanu, a to napriek tomu, že tento ostrov v ostatnej dobe posilnil vzťahy s krajinami ako Slovensko a Litva, ktoré ho však ako štát oficiálne neuznávajú.

Ortega bol opätovne zvolený za prezidenta Nikaraguy v novembrových voľbách, ktoré Spojené štáty označili za zmanipulované.