Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Nobelistka Muradová vyzýva na ukončenie bojov v irackom Sindžáre

Nádja Murádová, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Muradová vo svojom tvíte upozornila, že jezídi sú "opäť nútení opúšťať svoje domovy" v Sindžáre.

Bagdad 2. mája (TASR) - Misia OSN v Iraku odsúdila najnovšiu vlnu násilností v regióne Sindžár na severe Iraku, ktorá si vyžiadala obete na životoch a ranených. OSN vo svojom tvíte vyjadrila hlboké znepokojenie nad vývojom v oblasti a upozornila na dôsledky ozbrojených zrážok pre civilistov, informovala v pondelok agentúra AFP.

Boje medzi irackými vojakmi a jezídskymi bojovníkmi napojenými na kurdských povstalcov vypukli v nedeľu a ich aktéri sa navzájom obviňujú zo zodpovednosti za ich rozpútanie.

O život prišiel najmenej jeden iracký vojak a dvaja ďalší boli zranení. Podľa nepotvrdených správ zahynulo aj najmenej desať jezídskych ozbrojencov.

Iracké bezpečnostné sily vo vyhlásení obvinili jezídskych bojovníkov, že v dedine Snuny severne od Sindžáru postavili zátarasy a bránili civilistom v pohybe.

Vojaci sa v pondelok ráno pokúsili cesty spriechodniť, ale "dostali sa pod silnú paľbu" - údajne zo strany "ostreľovačov na strechách".

Podľa tlačovej agentúry ANF, ktorá má blízko k separatistom, iracká armáda proti jezídskym silám nasadila aj ťažké delostrelectvo.

Na ukončenie násilia v Sindžáre vyzvala aj nositeľka Nobelovej ceny za mier Nadia Muradová - jezídka, ktorú mesiace zotročovali džihádisti zo skupiny Islamský štát, keď sa v roku 2014 voči jezídom ako náboženskej skupine dopustil genocídy s úmyslom zničiť ich fyzicky i biologicky.

Muradová vo svojom tvíte upozornila, že jezídi sú "opäť nútení opúšťať svoje domovy" v Sindžáre. Medzinárodné spoločenstvo vyzvala, aby zasiahlo a spolupracovalo s irackou vládou na vyriešení pretrvávajúcich bezpečnostných problémov v regióne a pri ochrane civilistov.

Sindžár, kde žije iracká menšina jezídov, je miestom častých potýčok medzi irackými bezpečnostnými silami a miestnymi bojovníkmi napojenými na v Turecku zakázanú separatistickú Stranu kurdských pracujúcich (PKK).

Tento región je tiež častým terčom tureckých leteckých útokov na tylové základne PKK. V apríli sa severovýchodne od Sindžáru - v irackom Kurdistane - začala nová ofenzíva tureckej armády proti PKK.