Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Nobelova cena za mier: Nominovaní sú i premiéri Grécka a Macedónska

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Zoznam s 304 nomináciami zahŕňa 219 jednotlivcov a 85 organizácii.

Štokholm 12. februára (TASR) - Nórsky Nobelov výbor v utorok oznámil, že dostal viac ako 300 nominácií na Nobelovu cenu za mier, informovala agentúra DPA.

Medzi nominovanými je aj Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR), i predsedovia vlád Grécka a Macedónska Alexis Tsipras a Zoran Zaev. Macedónsky a Grécky parlament v januári ratifikovali dohodu o zmene názvu krajiny na Republika Severné Macedónsko.

Zoznam s 304 nomináciami zahŕňa 219 jednotlivcov a 85 organizácii. Podľa výboru je štvrtý najdlhší v histórii odovzdávania ceny. Najvyšší počet 376 nominácií zaznamenali v roku 2016. Posledný termín na odovzdanie nominácií bol 31. január.

Právo nominovať majú politici, akademickí pracovníci, laureáti Nobelovej ceny za mier, šéfovia mierových inštitúcií a súčasní a bývali členovia Nobelovho výboru.

Päťčlenný výbor nominujúcim radí, aby svoj výber neprezrádzali; neexistujú však žiadne oficiálne pravidlá, ktoré by im v tom bránili.

Viacerí členovia nórskej Socialistickej ľavicovej strany (SV) povedali, že nominovali UNHCR, ktorý už cenu získal v rokoch 1954 a 1955. Premiérov Grécka a Macedónska nominovali politické skupiny Európskeho parlamentu (EP).

Nobelovu cenu za mier udeľujú od roku 1901. V roku 2018 ju získali konžský gynekológ Denis Mukwege a iracká jezídka Nadia Muradová.