Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Nobelovu cenu mieru udelili Európskej únii

Foto: TASR/AP Photo

Nobelov výbor ocenil EÚ za podiel na obnove po druhej svetovej vojne a za jej rolu v šírení stability v bývalých komunistických krajinách po páde Berlínskeho múru v roku 1989.

Oslo 12. októbra (TASR) - Európska únia získala tohtoročnú Nobelovu cenu za mier za svoju dlhodobú úlohu v zjednocovaní kontinentu a presadzovaní demokracie a mieru. Rozhodol dnes o tom Nobelov výbor nórskeho parlamentu v hlavnom meste Oslo.

Ocenenie sa považuje za morálnu podporu 27-člennému bloku krajín v čase, keď sa usiluje vyriešiť dlhovú krízu, uviedla agentúra Reuters.

Nobelov výbor ocenil EÚ za podiel na obnove po druhej svetovej vojne a za jej rolu v šírení stability v bývalých komunistických krajinách po páde Berlínskeho múru v roku 1989. "Stabilizovanie, v ktorom Európska únia zohrala svoju úlohu, pomohlo zmeniť rozorvanú Európu z kontinentu vojny na kontinent mieru," povedal predseda Nobelovho výboru Thornbjörn Jagland.

Nórska štátna rozhlasová stanica NRK informovala o EÚ ako o laureátovi tohtoročnej Nobelovej ceny mieru už krátko pred oficiálnym zverejnením rozhodnutia Nobelovho výboru.

Cena je dotovaná sumou 930.000 eur a slávnostne ju udelia v Osle 10. decembra tohto roka.

Tohtoročnú Nobelovu cenu za mier udelil Nobelov výbor nórskeho parlamentu Európskej únii v piatok 12. októbra 2012. Na snímke z 9. decembra 2011 sú predseda Európskej rady Herman Van Rompuy (vpravo) a predseda Európskej komisie José Manuel Barroso počas tlačovej konferencie v Bruseli.
Foto: TASR/AP Photo


Schulz: EÚ je vysoko poctená udelením Nobelovej ceny za mier

Predseda Európskeho parlamentu (EP) Martin Schulz dnes privítal správu o udelení Nobelovej ceny za mier na rok 2012 pre Európsku úniu. Nórsky Nobelov výbor tak rozhodol na základe dlhodobého úsilia EÚ o zmierenie v Európe v období po druhej svetovej vojne.

Výbor pre udeľovanie Nobelových cien vo svojom stanovisku uviedol, že dlhodobé úsilie predstaviteľov EÚ o zabezpečenie mieru slúži ako inšpirácia pre ostatné regióny sveta.

"Sme hlboko dojatí a poctení správou, že Európskej únii bola udelená Nobelova cena za mier," uviedol Schulz v prvej reakcii na túto správu, prostredníctvom odkazu na sociálnej sieti Twitter.

Schulz zároveň dodal, že zmierenie je hodnota, na ktorej je EÚ postavená, a táto skutočnosť môže slúžiť ako inšpirácia pre ostatných.

"Európska únia je jedinečný projekt, ktorý nahradil vojnu mierom a nenávisť solidaritou," dodal predseda europarlamentu.
Socha symbolizujúca mier v Bruseli
Foto: TASR/AP

Barroso a Van Rompuy: Nobelova cena za mier je pre EÚ zaslúžená

Je to pocta pre 500 miliónov obyvateľov Európskej únie - týmito slovami ohodnotil dnešné rozhodnutie Nórskeho Nobelovho výboru udeliť tohoročnú cenu za mier Európskej únii predseda Európskej komisie (EK) José Manuel Barroso.

"Ide o spravodlivé uznanie pre jedinečný projekt, ktorý pracuje v prospech svojich občanov a v prospech celého sveta," uviedol Barroso počas stretnutia s novinármi v Bruseli.

Predseda EK pripomenul, že vo svojich začiatkoch EÚ pomáhala zotaviť sa európskym národom z ruín druhej svetovej vojny a podarilo sa jej spojiť národy pre spoločný mierový projekt, keď nadnárodné inštitúcie dnes zastupujú spoločné európske záujmy.

Udelenie Nobelovej ceny za mier podľa neho znamená, že aj v týchto ťažkých časoch, EÚ zostáva modelom hodným nasledovania pre ľudí a národy na celom svete.

V podobnom duchu sa dnes vyslovil aj predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz a predseda Európskej rady Herman Van Rompuy v tejto súvislosti poukázal na skutočnosť, že Nobelova cena za mier pre EÚ je zaslúžená, lebo Európe sa podarilo znovuzrodiť sa z druhej svetovej vojny a vďaka svojim neúnavným mierovým aktivitám môže byť EÚ považovaná za najväčšieho mierotvorcu v histórii ľudstva.

K prevažne pozitívnym a slávnostným vyhláseniam súčasných a bývalých štátnikov krajín EÚ k rozhodnutiu Nórskeho Nobelovho výboru, pribudlo aj jedno kritické stanovisko. Jeho autorom je britský euroskeptický poslanec Európskeho parlamentu Nigel Farage, podľa ktorého Nóri majú zvláštny zmysel pre humor.

"EÚ môže dostať túto naivnú cenu za mier, ale je isté, že únia Európanom nezaručila prosperitu. EÚ vytvorila chudobu a nezamestnanosť pre milióny ľudí. Za posledné dva roky únia prispela k prehĺbeniu nedôvery medzi severom a juhom Európy," uviedol Farage. Podľa neho si EÚ Nobelovu cenu za mier nezaslúži aj kvôli tomu, že sa angažovala v občianskom konflikte v Líbyi, pri odstraňovaní režimu Muammára Kaddáfího.

Nobelova cena za mier je výrazom toho, čo EÚ znamená pre svet, myslí si Šefčovič

Podpredseda Európskej komisie (EK) Maroš Šefčovič v rozhovore pre TASR uviedol, že v pozadí Nobelovej ceny za mier treba vnímať nielen zmierenie po druhej svetovej vojne, ale aj významný príspevok zjednocujúcej sa Európy k šíreniu demokracie v krajinách ako Španielsko, Portugalsko a Grécko, ktoré dlho čelili nedemokratickým režimom.

Okrem toho tento proces viedol ak k pádu Berlínskeho múru, čo umožnilo krajinám zo strednej a východnej Európy stať sa demokraciami a pripojiť sa k západoerópskym partnerom.

"Toto úsilie teraz smerujeme na Balkán," upozornil Šefčovič na mierotvorný a stabilizujúci vplyv EÚ.

Pripomenul, že na budúci rok do únie vstúpi Chorvátsko, že sa otvorili prístupové rokovania s Čiernou Horou a Srbsko dostalo štatút kandidátskej krajiny. To všetko podľa neho predstavuje silný vplyv na upokojovanie situácie a demokratizáciu Balkánu. V tomto duchu aj rokovania EÚ s Tureckom pomáhajú upevňovať demokraciu v tejto krajine.

"Zároveň si myslím, že toto ocenenie je aj výrazom toho, čo EÚ znamená pre svet. Za aktivity, ktoré vykonáva voči tretím krajinám. EÚ vždy presadzovala mierovejší svet, ktorý by bol založený na pokojnom spolunažívaní, na rešpektovaní univerzálnych hodnôt, ktoré sú pre Európanov samozrejmosťou, ale v krajinách tretieho sveta nedosiahnuteľnou métou," povedal Šefčovič.

To, čo podľa neho z EÚ vytvára akýsi magnet pre mnohé časti sveta je rešpektovanie ľudskej dôstojnosti, osobná sloboda, právny štát, ľudské práva a demokracia.

Rozhodnutie o udelení Nobelovej ceny za mier podľa slovenského eurokomisára zároveň odzrkadľuje aj aktívnu európsku politiku v oblasti ochrany životného prostredia pri presadzovaní medzinárodného práva, pri riešení rôznych konfliktov a tiež pripravenosť EÚ zdieľať svoju prosperitu. Šefčovič v tejto súvislosti upozornil, že EÚ je stále najväčším poskytovateľom rozvojovej a humanitárnej pomoci na svete.

"Som si istý, že Nobelov výbor, toto všetko navrhnutou cenou pripomenul," povedal Šefčovič. EÚ si podľa neho všíma aj kritické hlasy rôznych politikov či europoslancov, ktorí rozhodnutie Nobelovho výboru nechápu a odsudzujú.

"Tak ako to bolo pozitívnym prekvapením pre EÚ, tak táto cena bola negatívnym šokom pre euroskeptikov, ktorí budú všemožne kritizovať čokoľvek pozitívne sa v EÚ udeje," skonštatoval Šefčovič. V tejto súvislosti zdôraznil, že Nobelov výbor má bohaté a dlhoročné skúsenosti, aby mohol udelenie tejto ceny posúdiť naozaj objektívne.