Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Nobelovu cenu za chémiu udelili za výskum spájania molekúl

Na snímke fotografie laureátov Nobelovej ceny za chémiu za rok 2022 zľava americká chemička Carolyn Bertozziová, dánsky chemik Morten Meldal a americký chemik Karl Barry Sharpless počas tlačovej konferencie švédskej Kráľovskej akadémie vied v Štokholme 5. októbra 2022. Foto: TASR/AP

Sharpless je v poradí piatym "nobelistom", ktorý túto cenu, udeľovanú od roku 1901, získal po druhý raz, pripomína AP.

Štokholm 5. októbra (TASR) - Nobelovu cenu za chémiu za rok 2022 v utorok získali americkí chemici Carolyn Bertozziová a Karl Barry Sharpless a dánsky chemik Morten Meldal za výskum v oblasti spájania molekúl a bioortogonálnej chémie. TASR správu prevzala z agentúry AP.

Švédska kráľovská akadémia, ktorá túto cenu udeľuje, vedcov ocenila za rozvoj tzv. "click" chémie a biortogonálnej chémie. Click chémia umožňuje rýchlu a cielenú tvorbu molekúl z menších častíc, píše agentúra DPA. Využíva sa v medicíne pri mapovaní DNA a pri výrobe materiálov. Bioortogonálne reakcie vedci používajú pri vývoji liekov proti rakovine.

Sharpless je v poradí piatym "nobelistom", ktorý túto cenu, udeľovanú od roku 1901, získal po druhý raz, pripomína AP. V roku 2001 ju získal s krajanom Williamom S. Knowlesom a Japoncom Rjodžim Nojorim za vyvinutie katalytickej asymetrickej syntézy.

Minulý rok Nobelovu cenu za chémiu získali nemecký chemik Benjamin List a Brit David MacMillan za "vývoj asymetrickej organokatalýzy".

V pondelok 3. októbra Nobelovu cenu za fyziológiu alebo medicínu získal švédsky genetik Svante Pääbo "za objavy v oblasti genómov vyhynutých hominidov a ľudskej evolúcie".

Cenu za fyziku získala v utorok trojica Alain Aspect z Francúzska, John Francis Clauser z USA a Anton Zeilinger z Rakúska za objavy v oblasti kvantovej informačnej vedy.

Vo štvrtok oznámia meno laureáta či laureátov Nobelovej ceny za literatúru a v piatok ceny za mier. Ako poslední budú známi nositelia alebo nositeľky Ceny Švédskej ríšskej banky za ekonomické vedy na pamiatku Alfreda Nobela, ktorých oznámia v pondelok 10. októbra.

Slávnostné odovzdávanie sa uskutoční 10 decembra v Štokholme. Nobelova cena za mier sa ako jediná udeľuje v nórskej metropole Oslo, pripomenula agentúra DPA.

Cena je pomenovaná po švédskom vedcovi a podnikateľovi Alfredovi Nobelovi (1833-1896) a odovzdáva sa v deň výročia jeho úmrtia 10. decembra. Laureáti získajú diplom, medailu a finančnú odmenu desať miliónov švédskych korún (zhruba 924.500 eur).