Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Nominácia panónskeho Limitu v UNESCO je ohrozená

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Projekt bol predložený 1. februára 2018 Centru svetového dedičstva UNESCO v Paríži.

Budapešť 15. júna (TASR) - Maďarská vláda iniciovala odvolanie nominácie pamiatky starovekých rímskych hraníc na rieke Dunaj na štatút svetového dedičstva UNESCO. Informoval o tom v utorok spravodajský server 444.hu, ktorý pripomína, že ide o spoločný nominačný projekt Maďarska, Nemecka, Rakúska a Slovenska s názvom "Hranice Rímskej ríše – Dunajský Limes".

Projekt bol uvedenými krajinami spoločne predložený 1. februára 2018 Centru svetového dedičstva UNESCO v Paríži.

Viaceré úseky opevnenej hranice rímskej ríše Limes Romanus už figurujú na zozname svetového dedičstva UNESCO. Odborná príprava maďarského úseku trvala zhruba 18 rokov, napísal server, podľa ktorého sa maďarská vláda 8. júna listom obrátila na nemeckú, rakúsku a slovenskú stranu s tým, že celý projekt odvoláva. Nekonzultovala o tom však ani s domácou odbornou verejnosťou, ani s tými, ktorí na projekte pracovali.

Portál 444.hu v tejto súvislosti poznamenal, že ak nomináciu prestane podporovať jedna zo štyroch nominujúcich krajín, potom celá nominácia padne a veľká časť práce vynaložená nielen v Maďarsku, ale aj v ďalších troch krajinách vyjde nazmar.

Profesor archeológie Zsolt Visy, ktorý nomináciu inicioval a v začiatkoch ju aj koordinoval, vyjadril názor, že pozitívne rozhodnutie UNESCO bolo možné očakávať do niekoľkých týždňov. Visy serveru uviedol, že o zrušení nominácie maďarskou vládou sa dozvedel od svojho rakúskeho kolegu.

Podľa 444.hu sa maďarská vláda v roku 2019 bez konzultácií so zahraničnými partnermi či s domácimi odborníkmi v oblasti ochrany kultúrneho dedičstva rozhodla bez zdôvodnenia vyňať z nominácie miestodržiteľský palác na budapeštianskom Starobudínskom ostrove (Hajógyári sziget), čo vyvolalo pobúrenie. Až po niekoľkých mesiacoch vysvitlo, že palác a južnú časť ostrova odovzdal vládny kabinet Petőfiho literárnemu múzeu, kde sa má vybudovať centrum populárnej hudby a kultúry.

Oficiálne oznámenie predloženia nominácie sa uskutočnilo 2. februára 2018 v Budapešti počas slávnostného podujatia za účasti zástupcov inštitúcií a expertov podieľajúcich sa na príprave nominácie a širšej odbornej verejnosti. Detaily projektu a viacročný proces jeho prípravy predstavili národní koordinátori.

Nominačná dokumentácia s rozsahom 2300 strán zahŕňa 98 pamiatok situovaných pozdĺž 1500 kilometrov dlhého severného úseku hraníc rímskej ríše na rieke Dunaj – od bavorského Bad Göggingu až po Kölked na maďarsko-chorvátskych hraniciach, priblížila Ľubica Pinčíková z Pamiatkového úradu Slovenskej republiky.

Zo slovenských archeologických lokalít ležiacich na noricko-panónskom Limite sú súčasťou nominácie národné kultúrne pamiatky rímsky vojenský tábor Gerulata v Bratislave-Rusovciach a rímsky vojenský tábor Kelemantia pri obci Iža.




(spravodajca TASR Ladislav Vallach)