Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Nominantom republikánov na šéfa Snemovne reprezentantov je K. McCarthy

Ilustračná fotka. Foto: TASR/AP

McCarthy teraz začína kampaň s cieľom vyhrať hlasovanie, ktoré sa uskutoční 3. januára.

Washington 16. novembra (TASR) - Popredný americký republikán Kevin McCarthy bol v utorok zvolený za vodcu svojej strany v Snemovni reprezentantov amerického Kongresu. Informovala o tom agentúra AFP, podľa ktorej sa tak McCarthy stal favoritom na funkciu predsedu dolnej komory v prípade, že ju ovládnu republikáni.

"Éra vlády Demokratickej strany sa skončila," povedal 57-ročný kongresman z Kalifornie, ktorý je od roku 2014 vysokopostaveným členom republikánskeho vedenia Snemovne reprezentantov.

McCarthy teraz začína kampaň s cieľom vyhrať hlasovanie, ktoré sa uskutoční 3. januára, keď 435 novozvolených členov Snemovne reprezentantov – demokratov a republikánov – zvolí predsedu snemovne. Ide o tretiu najdôležitejšiu politickú funkciu v USA - po prezidentovi a viceprezidentovi.

McCarthy je podľa AFP pred týmto hlasovaním oslabený nedostatočným ziskom republikánov v nedávnych voľbách do Kongresu, v ktorých sa nesplnil predpoklad konzervatívcov, že republikáni uštedria demokratom zdrvujúcu porážku.

AFP dodala, že McCarthyho cestu k funkcii predsedu Snemovne reprezentantov by mohol skomplikovať akýkoľvek nesúhlas vnútri Republikánskej strany alebo "zbehnutie" z tábora jeho prívržencov.

Konzervatívne krídlo strany už totiž dalo jasne najavo, že pred vyslovením podpory McCarthymu si stanoví podmienky, vysvetlila AFP.

Pripomenula, že McCarthymu v roku 2015 post predsedu Snemovne reprezentantov unikol - v boji oň bol úspešnejší Paul Ryan.