Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Nóri začali vypočúvať bývalého vagnerovca o jeho pôsobení na Ukrajine

Ukrajinskí vojaci hliadkujú v meste Bachmut na východe Ukrajiny vo štvrtok 12. januára 2023. Foto: TASR/AP

Andrej Medvedev (26) prekročil nórske hranice z Ruska na ďalekom severe skoro ráno 13. januára a požiadal o azyl.

Oslo 24. januára (TASR) - Nórska polícia začala vypočúvať údajného bývalého veliteľa ruskej žoldnierskej Vagnerovej skupiny, ktorý nedávno v Nórsku požiadal o azyl. Predmetom vypočúvania je jeho pôsobenie na Ukrajine. Oznámila to v utorok nórska Národná kriminálna agentúra (Kripos), informuje TASR podľa správy agentúry Reuters.

Andrej Medvedev (26) prekročil nórske hranice z Ruska na ďalekom severe skoro ráno 13. januára a požiadal o azyl. Vyjadril obavy o svoj život po tom, čo videl zabíjanie a zlé zaobchádzanie s ruskými väzňami, ktorí boli odvedení na ukrajinský front, aby bojovali za vagnerovcov.

"Kripos môže potvrdiť, že Andrej Medvedev je vypočúvaný," uviedla táto agentúra. "Predtým povedal, že bol súčasťou Vagnerovej skupiny a pre Kripos je zaujímavé získať viac informácii o tomto období," dodal Kripos pre agentúru Reuters.

Krispos v súvislosti s výpoveďou Medvedeva nechcel uvádzať viac informácii. Tento muž má však ešte stále štatút svedka.

Medvedev tvrdí, že ako príslušník Vagnerovej skupiny bojoval na Ukrajine štyri mesiace. V novembri však z Vagnerovej skupiny podľa vlastných slov dezertoval po tom, čo mu bola proti jeho vôli predĺžená zmluva.

Podľa agentúru Reuters je Medvedev sirota. K vagnerovcom sa pridal vlani v júli pričom predtým slúžil aj v ruskej armáde a odpykal si trest vo väzení. Vagnerova skupina zatiaľ nepoprela, že ide o jej bývalého príslušníka.