Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Zahraničie

Nórska armáda prepustí 30 členov kráľovskej gardy pre užívanie drog

Na archívnej snímke z 10. decembra 2009 príslušníci elitnej nórskej kráľovskej gardy hrajú počas slávnostného odovzdávania Nobelovej ceny mieru v Osle. Nórska armáda prepustí 30 členov elitnej kráľovskej gardy. Na dovolenke užívali nelegálne drogy. Foto: TASR/AP

Armáda dostala už skôr upozornenie na užívanie nelegálnych drog medzi brancami na súkromnom večierku, ktorý sa konal toto leto.

Kodaň 17. augusta (TASR) - Nórska armáda prepustí 30 členov elitnej kráľovskej gardy pre užívanie nelegálnych drog v čase voľna. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AP.

Nórska armáda dostala už skôr upozornenie na užívanie nelegálnych drog medzi brancami na súkromnom večierku, ktorý sa konal toto leto. Päť osôb sa najskôr priznalo, že drogy užívali, a neskôr sa k nim pridalo ďalších 25. Všetci 30 boli pritom príslušníkmi kráľovskej gardy, uviedli nórske médiá.

Hovorca nórskych ozbrojených síl Brage Steinson Wiik-Hansen uviedol pre nórsku televíziu NRK, že osoby, ktoré sa priznali, budú z armády prepustené.

"Všetci príslušníci ozbrojených síl majú povinnosť upozorniť na predaj nelegálnych drog medzi zamestnancami (armády) alebo brancami, ak to zistia alebo o tom majú vedomosť," uviedol Steinson Wiik-Hansen. Armáda neposkytla žiadne bližšie informácie o drogách, ktoré branci užívali.

Nórsko zaviedlo povinnú vojenskú služby pre mužov a ženy v roku 2015, píše AP.

Kráľovská garda ma za úlohu chrániť nórsku kráľovskú rodinu. Pred kráľovským palácom v hlavnom meste Oslo sa denne o 13:30 h koná výmena stráží a táto jednotka vystupuje aj počas rôznych špeciálnych udalostí vrátane udeľovania Nobelovej ceny.