Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Polícia spochybňuje konverziu na islam u páchateľa útoku v Kongsbergu

Policajti vyšetrujú na mieste útoku v nórskom meste Kongsberg 13. októbra 2021. Foto: TASR/AP

Nórska polícia doteraz vypočula podozrivého už trikrát a vypočuje ho znova.

Oslo 16. októbra (TASR) - Nórska polícia má čoraz väčšie pochybnosti o tom, že motívom stredajšieho útoku v meste Kongsberg bola islamistická ideológia, ako sa pôvodne domnievala. Vyšetrovatelia sa stále viac prikláňajú k tomu, že páchateľ zabíjal pod vplyvom svojho psychického ochorenia.

Na tlačovej konferencii to v sobotu uviedol policajný inšpektor Per Thomas Omholt, informovala agentúra DPA.

Podľa Omholta sa počas vyšetrovania ukázalo, že podozrivý nebral svoju údajnú konverziu na islam vážne.

"Chceme tým povedať, že nedodržiaval a nepoužíval tradície, ktoré sú v tejto kultúre a náboženstve bežné," uviedol policajt s tým, že "všetko nasvedčuje tomu, že si svoje obete vybral náhodne".

Podľa polície konal sám a o svojom útoku premýšľal "niekoľko dní" pred jeho spáchaním.
Policajti uzatvárajú miesta po útoku muža v nórskom meste Kongsberg 14. októbra 2021, pri ktorom zomrelo niekoľko ľudí, foto z archívu.
Foto: TASR/AP

Agentúra DPA uviedla, že 37-ročný Dán žijúci v dánskom meste Kongsberg sa medzičasom priznal, že v centre tohto mesta v stredu večer streľbou z luku zabil piatich ľudí.

Po zadržaní ho súd v piatok vzal na štyri týždne do väzby, z toho prvé dva bude v úplnej izolácii. Vzhľadom na svoj zdravotný stav muž izolovaný v zdravotníckom zariadení.

Polícia ho doteraz vypočula už trikrát a vypočuje ho znova "hneď, ako to jeho stav dovolí".

Nórske médiá medzičasom informovali, že nórska rozviedka PST už v roku 2015 dostala tip na tohto dánskeho občana ako na podozrivú osobu.
Kvety a sviečky položené na pamiatku obetí po útoku muža v nórskom meste Kongsberg 14. októbra 2021, pri ktorom zomrelo niekoľko ľudí, foto z archívu.
Foto: TASR/AP

Pre denník Verdens Gang (VG) to potvrdil Arne Christian Haugstöyl, vedúci oddelenia PST pre boj proti terorizmu, ktorý však dodal, že v tom čase sa považovalo za nepravdepodobné, že by sa tento muž mohol dopustiť politicky motivovaného násilného činu. Podľa Omholta muž žil osamelo: nevyhľadával kontakty ani na internete, ani v bežnom živote.

V roku 2017 tento muž, identifikovaný ako Espen Andersen Brthen, zverejnil na sociálnych médiách video, v ktorom sa označil za moslima a "posla", a tvrdil, že bol poverený "misiou". PST toto video nevyhodnotila ako hrozbu, pretože podstata "misie" nebola bližšie špecifikovaná.

Agentúra AP v sobotu informovala, že nórske úrady nariadili nezávislé vyšetrovanie postupu polície a bezpečnostných agentúr v súvislosti s páchateľom útoku v Kongsbergu.

Stredajší útok si vyžiadal päť obetí na životoch vo veku od 52 do 78 rokov a troch zranených, ktorých už z nemocnice prepustili do domáckeho ošetrenia.