Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Nórska premiérka vyjadrila obavy z ruských síl

Erna Solbergová Foto: TASR/AP

Nórska premiérka Erna Solbergová vyjadrila dnes obavy škandinávsko-pobaltského regiónu zo zvýšenej priebojnosti ruských síl.

Kodaň 2. novembra (TASR) - Nórska premiérka Erna Solbergová vyjadrila dnes obavy škandinávsko-pobaltského regiónu zo zvýšenej priebojnosti ruských síl. Informovali o tom tlačové agentúry AP a DPA.

"Nemôžeme mať svet, kde veľké krajiny rozhodujú o tom, čo urobia so svojimi susedmi," uviedla Solbergová v dánskej metropole Kodaň na každoročnom stretnutí zoskupenia Škandinávsko-pobaltskej osmičky (NB8), teda piatich severských a troch pobaltských štátov. NB8 tvoria Dánsko, Estónsko, Fínsko, Island, Litva, Lotyšsko, Nórsko a Švédsko.

Solbergová takisto poznamenala, že Nórsko, ktoré má spoločnú hranicu s Ruskom v Arktíde, má s Moskvou iný vzťah než pobaltské štáty, ktoré sa obávajú svojho veľkého východného suseda. Premiérka vysvetlila, že medzi Nórskom a Ruskom vládne spolupráca ohľadne ich spoločnej, takmer 200 kilometrov dlhej hranice.

Severskí lídri dnes vyzvali na užšiu spoluprácu v rámci regiónu a celkovo s Európou, keďže vládnu obavy z "útočnejšieho" postoja Ruska. Moskva totiž ohlásila nové výdavky na ozbrojené sily.

"V súčasnosti sme svedkami zhoršujúcej sa bezpečnostnej situácie v našom regióne. Rusko má čoraz priebojnejší a útočnejší postoj," povedal po výročnom neformálnom stretnutí premiérov skupiny NB8 dánsky predseda vlády Lars Lökke Rasmussen.

Švédsky premiér Stefan Löfven vyhlásil, že je tu potreba "jednotného frontu v rámci Európskej únie" a že sankcie EÚ proti Rusku by mali zostať v platnosti, kým Moskva úplne neuplatní dohody z Minska zamerané na ukončenie konfliktu na východe Ukrajiny.

Sankcie na Rusko sú uvalené od roku 2014.

Ruský minister obrany Sergej Šojgu dnes skôr v priebehu dňa oznámil, že Moskva zvyšuje vojenské kapacity na svojej západnej hranici, a to v reakcii na kroky NATO.