Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Nórski učitelia vyšli do ulíc, pre štrajk museli uzavrieť stovky škôl

Odborári požadujú nárast každoročnej valorizácie miezd s argumentom, že zvyšovanie platov vo verejnom sektore napriek dobrým výsledkom nórskej ekonomiky dlhodobo zaostáva za súkromnou sférou.

Oslo 24. mája (TASR) - Desaťtisíce nórskych učiteľov, policajtov a ďalších zamestnancov verejného sektora vstúpili dnes do neobmedzeného štrajku za zvýšenie platov.

V dôsledku štrajku zostali zatvorené stovky škôl, opatrovateľských centier a ďalších inštitúcií. Podľa odborov sa do štrajku zapojilo 25-30.000 z celkovo 600.000 zamestnancov centrálnej vlády alebo miestnych úradov. Ak nedôjde k dohode, počet štrajkujúcich sa zrejme ešte zvýši.

Podľa agentúry Reuters ide o prvý štrajk nórskych štátnych zamestnancov po 28 rokoch. Odborári požadujú nárast každoročnej valorizácie miezd s argumentom, že zvyšovanie platov vo verejnom sektore napriek dobrým výsledkom nórskej ekonomiky dlhodobo zaostáva za súkromnou sférou.

Hovorca polície v metropole Oslo ubezpečil, že štrajk neovplyvní priebeh procesu s masovým vrahom Andersom Behringom Breivikom.