Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Nórskeho vraha Breivika sa na súde pýtali na ´templárskych rytierov´

Foto: TASR/AP

Detaily o ľuďoch, s ktorými bol v kontakte, Breivik neprezradil s argumentom, že nechce prispieť k ďalším zatknutiam.

Oslo 18. apríla (TASR) - Proces s nórskym masovým vrahom Andersom Behringom Breivikom pokračoval dnes výsluchom obžalovaného. Ten pôsobil vyčerpane a odmietal odpovedať na otázky zachádzajúce do hĺbky.

Prokuratúra vopred informovala, že počas dnešného tretieho dňa procesu chce Breivika vypočúvať najmä v súvislosti s obdobím rokov 2001 až 2006, v ktorom sa u neho rozvinula nenávisť voči všetkému multikultúrnemu i jeho politická ideológia.

Prokurátorka sa Breivika pýtala na kontakty s ďalšími militantnými nacionalistami a skupinu "Templárski rytieri", ku ktorej podľa vlastných slov patrí.

"Nechcem to komentovať. Môžete túto tému jednoducho preskočiť," povedal očividne podráždený Breivik. "Dúfam, že budete klásť menší dôraz na to, ako ma zosmiešniť, a väčší na podstatné veci," povedal prokurátorke.

Breivik uviedol, že kontakty s rovnako zmýšľajúcimi ľuďmi hľadal predovšetkým na internete a mimo Nórska, aby sa vyhol odhaleniu políciou.

"Mal som dojem, že väčšina militantných nacionalistov v Nórsku bola sledovaná. To bol veľký problém, nechcete, aby si vás všimli, keď sa tomu môžete vyhnúť," povedal.

Detaily o ľuďoch, s ktorými bol v kontakte, Breivik neprezradil s argumentom, že nechce prispieť k ďalším zatknutiam.

Nórska prokuratúra uviedla, že Breivikova údajná skupina "Templárski rytieri" neexistuje, aspoň nie v takej podobe, ako ju opisuje. Breivik trvá na opaku s tým, že polícia sa dostatočne nesnažila ju vypátrať.

Breivika budú vypočúvať do budúceho pondelka. Pred súdom v Osle sa zodpovedá z obvinení z terorizmu a úkladných vrážd. Priznal sa k tomu, že 22. júla minulého roku zabil pri bombovom útoku v nórskej metropole a streľbe na neďalekom ostrove 77 ľudí.