Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Nórsko chce v súvislosti s vojnou na Ukrajine zvýšiť výdavky na obranu

Ukrajinský vojak a novinári prechádzajú medzi zničenou ruskou technikou umiestnenou v meste Lyman na Ukrajine 5. októbra 2022. Foto: TASR/AP

Agresívna vojna Ruska proti Ukrajine je hrozbou pre nórsku i európsku bezpečnosť, uviedol vo vyhlásení nórsky minister obrany Björn Arild Gram.

Oslo 6. októbra (TASR) - Nórska vláda navrhla vo štvrtok takmer desaťpercentné zvýšenie svojho obranného rozpočtu na ďalší rok v súvislosti s inváziou susedného Ruska na Ukrajinu. TASR správu prevzala od tlačovej agentúry AFP.

Táto škandinávska krajina, ktorá má s Ruskom 198-kilometrovú spoločnú hranicu v Arktíde, plánuje využiť dodatočné zdroje na posilnenie svojich vojenských spravodajských služieb, doplnenie zásob munície a posilnenie národnej gardy.

Stredoľavicová vláda vo svojom návrhu rozpočtu na rok 2023 navrhuje výdavky vo výške 75,8 miliardy nórskych korún (7,2 miliardy dolárov), čo v porovnaní s rokom 2022 predstavuje nárast o 6,8 miliardy nórskych korún.

"Agresívna vojna Ruska proti Ukrajine je hrozbou pre nórsku i európsku bezpečnosť. Tento konflikt už má závažné bezpečnostné, politické, hospodárske aj humanitárne dôsledky," uviedol vo vyhlásení nórsky minister obrany Björn Arild Gram.

Časť dodatočných finančných prostriedkov sa použije aj na výmenu vojenského zariadenia darovaného Ukrajine, ako i na ďalšie donácie pre túto vojnou sužovanú krajinu v roku 2023.

Keďže vláda má v parlamente iba menšinu, potrebuje na schválenie svojho rozpočtu podporu ostatných politických strán, čo znamená, že rozpočet môže byť v konečnom dôsledku ešte zmenený.

Nórsko – členský štát NATO – doteraz poskytlo Kyjevu húfnice, protitankové zbrane, protilietadlové rakety, ľahké obrnené vozidlá, ako aj osobné vybavenie pre vojakov.