Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Dôležité snímky z Buče odhaľujú Putinove lži, píše Aftenposten

Mŕtve telá čakajú na identifikáciu pred márnicou v meste Buča v Kyjevskej oblasti počas 61. dňa ruskej invázie na Ukrajinu v pondelok 25. apríla 2022. Foto: TASR/AP

Snímky z Buče si musia nájsť svoju cestu na trestný súd do Haagu, uviedol nórsky denník.

Oslo 3. mája (TASR) - Zabitými civilistami v ukrajinskom meste Buča blízko metropoly Kyjev sa v utorok zaoberal konzervatívny nórsky denník Aftenposten. "Ukrutnosti v Buči sú zdokumentované" a tieto dôležité snímky podľa denníka odhaľujú lži ruského prezidenta Vladimira Putina. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

"Snímky sa postarali o celosvetové zdesenie. Mŕtvoly na uliciach, zviazané ruky, starí a mladí, ženy a muži. K tomu prišli výpovede o lúpení, znásilňovaní a mučení," píše Aftenposten.

Na obsiahlej dokumentácii toho, čo sa stalo a kto za tým stojí, sa už podľa denníka začalo pracovať a dôkazy má zhromažďovať viac než 300 na to určených osôb.

"Vojnoví zločinci nesmú uniknúť," upozornil s tým, že je to dôležitá práca.

"Ukrutnosti v Buči musia mať konzekvencie. Tí, ktorí zabíjali civilistov, sa musia postaviť pred súd. Tí, ktorí vydávali rozkazy, musia takisto byť obžalovaní. Snímky z Buče si musia nájsť svoju cestu na trestný súd do Haagu," uzatvára nórsky denník.