Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Nórsko kupuje americké vojenské vrtuľníky Seahawk

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Jakub Kotian

Šesť multifunkčných vrtuľníkov Sikorsky SH-60 Seahawk má stáť 12 miliárd nórskych korún (1,1 miliardy dolárov).

Oslo 14. marca (TASR) - Nórsko v utorok oznámilo, že za viac ako miliardu dolárov nakúpi šesť vrtuľníkov Sikorsky SH-60 Seahawk americkej výroby, ktoré nahradia európske vrtuľníky NHIndustries NH90. Oslo sa ich vzdalo po sérii odkladov a neúspechov, informuje TASR podľa tlačovej agentúry AFP.

Nórska vláda vlani v júni zrušila zmluvu na dodávku 14 strojov NHIndustries NH90. Šesť z nich bolo určených pre nórske námorníctvo na boj proti ponorkám, zvyšných osem na hliadkovanie a záchranné misie pobrežnej stráže. Vláda bola sklamaná z oneskorených dodávok a problémov s ich výkonom.

Šesť multifunkčných vrtuľníkov Sikorsky SH-60 Seahawk má stáť 12 miliárd nórskych korún (1,1 miliardy dolárov).

Nórske ministerstvo obrany vo vyhlásení uviedlo, že ich "bude spočiatku využívať pobrežná stráž, ale budú pripravené aj na vybavenie pre protiponorkové operácie".

"S týmito novými námornými vrtuľníkmi pokračujeme v posilňovaní našej obrannej pripravenosti a ostražitosti na severe," kde má Nórsko ako člen NATO spoločnú hranicu s Ruskom, povedal nórsky minister obrany Björn Arild Gram. Dodávka nových vrtuľníkov je naplánovaná na roky 2025 až 2027.

Na odôvodnenie nižšieho počtu vrtuľníkov, než sa pôvodne predpokladalo, minister uviedol, že niektoré plánované úlohy by mohli vykonávať bezpilotné lietadlá. O výbere vrtuľníkov na zásobovanie štyroch fregát námorníctva sa ešte nerozhodlo.