Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Nórsko: Na vianočnom večierku bolo možné šírenie variantu omikron

Odhodený respirátor na zemi medzi listami v bavorskom Garmisch-Partenkirchene vo štvrtok 11. novembra 2021. Foto: TASR/DPA

Podľa médií tam bolo prítomných zhruba 120 hostí.

Oslo 2. decembra (TASR) - Po minulotýždňovom vianočnom večierku v nórskej metropole Oslo mali pozitívny test na koronavírus desiatky ľudí, ktorí sa na ňom zúčastnili. Medzi týmito pozitívnymi vzorkami bol zistený aj najmenej jeden prípad nákazy variantom omikron. S odvolaním sa na nórske úrady o tom vo štvrtok informovala agentúra AFP.

Na spomínanom vianočnom večierku v jednej z reštaurácií v Osle sa minulý piatok (27. 11.) mohli zúčastniť iba zaočkované osoby. Podľa médií tam bolo prítomných zhruba 120 hostí.

Úrady v hlavnom meste informovali, že doteraz malo pozitívne výsledky testov PCR okolo 50 ľudí, pričom pozitivitu u ďalších desať ľudí potvrdili rýchlotesty. "Variant omikron bol zatiaľ diagnostikovaný jednej osobe, očakáva sa, že ich bude viac," oznámila miestna samospráva. Zároveň dodala, že v snahe zamedziť ďalšiemu šíreniu nákazy prebieha trasovanie kontaktov.

Ako pripomína AFP, ak by sa variant omikron potvrdil u všetkých vykonaných testov s pozitívnym výsledkom, išlo by o doposiaľ najväčšie známe ohnisko šírenia tohto novoobjaveného variantu vírusu SARS-CoV-2 v Európe. Ak sa zaočkovanosť proti koronavírusu potvrdí u všetkých zúčastnených na spomínanom večierku, môže to vyvolať pochybnosti o účinnosti vakcinácie voči novému variantu, konštatuje AFP.

Podľa Jorunn Thaulowej z pôsobiacej na univerzite v Osle (UiO) vysoký podiel pozitívnych výsledkov testov medzi účastníkmi večierku naznačuje, že „ide o nákazlivý variant, o tom niet pochýb“.

V Nórsku predĺžili na sedem dní karanténu pre ľudí, u ktorých zistili variant omikron, a karanténu pre ich príbuzných bola predĺžená na desať dní. Táto škandinávska krajina, ktorá nedávno zaznamenala zhoršenie epidemickej situácie, ohlásila v stredu prvé štyri prípady nákazy novoobjaveným variantom omikron.