Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Nórsko našlo riešenie pre dovoz ruského tovaru na Špicbergy

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Ministerstvo uviedlo, že prepravné kontajnery boli prevážané na ruských vozidlách, na ktoré sa vzťahuje zákaz. Teraz majú byť prevážané nórskymi vozidlami.

Oslo 6. júla (TASR) - Nórske ministerstvo zahraničných vecí v stredu oznámilo, že našlo riešenie pre vstup ruského tovaru na arktické súostrovie Špicbergy, známe tiež pod menom Svalbard. Tovar bol zablokovaný na základe medzinárodných sankcií voči Rusku. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Ministerstvo uviedlo, že prepravné kontajnery boli prevážané na ruských vozidlách, na ktoré sa vzťahuje zákaz. Teraz majú byť prevážané nórskymi vozidlami. "Je pozitívne, že sme našli riešenie situácie," uviedlo ministerstvo vo vyhlásení.

Rusko a Nórsko uzavreli v roku 2010 dohodu o vymedzení svojich námorných hraníc v Barentsovom mori a Severnom ľadovom oceáne, čím ukončili spor trvajúci 40 rokov. Vzťahy medzi oboma krajinami sa odvtedy vyostrili najmä kvôli vojne, ktorú Moskva vedie na Ukrajine.

Rusko obvinilo Nórsko, že koncom júna zablokovalo náklad určený pre zásobovanie ruských baníkov na arktickom súostroví a pohrozilo odvetou.

Nórsko sa bránilo ubezpečením, že neporušuje žiadnu dohodu, pričom argumentovalo, že Moskva môže zásobovať ruskú komunitu aj inými spôsobmi.

Na základe Špicberskej dohody z roku 1920 má Nórsko zvrchovanosť nad Špicbergami, ostatné signatárske krajiny majú právo ťažiť a využívať ich prírodné bohatstvo.