Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Nórsko nebude žiadať karanténu delegácie z WFP

Žena kráča okolo nápisu pri sídle Svetového potravinového programu OSN (WFP), foto z archívu. Foto: TASR/AP

V Nórsku v súčasnosti platí po vstupe do krajiny desaťdňová karanténa, čo si vyžiadala pandémia koronavírusu.

Oslo 10. novembra (TASR) - Nórsko upustí od povinnej karantény delegátov zastupujúcich Svetový potravinový program (WFP) - tohtoročného laureáta Nobelovej ceny mieru -, keď sa bude na budúci mesiac v metropole Oslo konať slávnostné odovzdávanie ocenenia. V utorok o tom informovala tlačová agentúra DPA.

Rozhodnutie oznámené v utorok sa bude vzťahovať na 15- až 20-člennú delegáciu, ktorú má podľa očakávania viesť výkonný riaditeľ tejto agentúry OSN David Beasley.

V Nórsku v súčasnosti platí po vstupe do krajiny desaťdňová karanténa, čo si vyžiadala pandémia koronavírusu.

Delegáti na návšteve krajiny však budú musieť v Nórsku podstúpiť test na koronavírus. O testovanie sa postará Nórsky Nobelov inštitút, hostiteľ slávnosti. Nórska vláda uviedla, že o výnimke ohľadne karantény sa najprv radila s Nórskym inštitútom pre verejné zdravie, až potom ju schválila.

"Slávnostné odovzdávanie Nobelovej ceny za mier je dôležitou udalosťou, ktorá vyvoláva obrovskú celonárodnú aj medzinárodnú pozornosť," povedal minister zdravotníctva Bent Höie. Dodal, že hlavné je zaistiť, aby všetky podujatia boli prispôsobené tak, že sa zníži riziko nákazy.

Ocenenie za mier je jednou z cien financovaných švédskym priemyselníkom Alfredom Nobelom, vynálezcom dynamitu. Ceny, pozostávajúce aj z medaily a diplomu, sa tradične odovzdávajú 10. decembra na výročie Nobelovho úmrtia.

Slávnostné odovzdávanie Nobelovej ceny mieru v Osle sa tento rok presunie na menšie miesto s menším počtom hostí.

Organizátori predtým oznámili, že z dôvodu pandémie laureáti ceny za vedu, literatúru a mier dostanú pravdepodobne svoje ceny vo svojich krajinách, aby nemuseli cestovať na slávnosť do Štokholmu a Osla.

Bankety pre laureátov sú takisto zrušené.