Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 17. apríl 2024Meniny má Rudolf
< sekcia Zahraničie

Nórsko ohlásilo finančnú pomoc pre Ukrajinu za miliardu eur

Ľudia kontrolujú budovu zničenú pri ruskom raketovom útoku v centre mesta Bachmut v Doneckej oblasti na Ukrajine v piatok 1. júla 2022. Foto: TASR/AP

Predseda nórskej vlády v piatok navštívil Kyjev, ako aj vojnou zničenú obec Jahidne v Černihivskej oblasti na severe Ukrajiny.

Oslo 1. júla (TASR) - Nórsko v piatok počas návštevy premiéra Jonasa Gahra Störeho v Kyjeve ohlásilo nový balík pomoci pre Ukrajinu, ktorá vyše štyri mesiace čelí ruskej vojenskej ofenzíve. Ide o sumu vo výške desať miliárd nórskych korún (jednej miliardy eur) určených na obdobie dvoch rokov. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Nórska vláda vo vyhlásení priblížila, že daný obnos peňazí je určený na "humanitárnu pomoc, rekonštrukciu krajiny, zbrane a operačnú podporu pre (ukrajinské) orgány".

"Stojíme pri Ukrajincoch," zdôraznil Störe na tlačovej konferencii po boku prezidenta Ukrajiny Volodymyra Zelenského. "Podporujeme boj Ukrajincov za slobodu. Bojujú za svoju krajinu, ale aj za naše demokratické hodnoty," doplnil. "Táto vojna je porušením medzinárodného poriadku... Máte právo brániť sa a my máme právo vám pri tom pomáhať," citovala ho agentúra Reuters.

Predseda nórskej vlády v piatok navštívil Kyjev, ako aj vojnou zničenú obec Jahidne v Černihivskej oblasti na severe Ukrajiny. Nórska tlačová agentúra NTB napísala, že Störe uvedenú dedinu opísal ako "záblesk pekla na zemi".

Oslo v stredu oznámilo, že Ukrajine dodá tri raketomety na obranu územia Donbasu.