Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Zahraničie

Nórsko podporí sankcie EÚ voči Rusku

Na archívnej snímke nórska vlajka. Foto: TASR/AP

Predseda nórskej vlády v utorok odcestuje do Bruselu, kde sa rozhoduje o uvalení nových sankcií EÚ voči Rusku.

Oslo 22. februára (TASR) - Nórsko, ktoré nie je členskou krajinou Európskej únie, v utorok vyhlásilo, že sa pridá k sankciám, ktoré voči Rusku plánuje zaviesť EÚ v súvislosti s dianím na Ukrajine. V Nórsku sa takisto podľa plánu v druhej polovici marca uskutočnia rozsiahle manévre NATO s názvom Cold Response, informuje TASR na základe správy prevzatej z agentúry AFP.

"Situácia na Ukrajine... dosiahla dramatickú úroveň," povedal novinárom v Osle nórsky premiér Jonas Gahr Störe. "Včerajšok bol zlomový," uviedol v reakcii na uznanie nezávislosti dvoch separatistických republík na východe Ukrajiny zo strany Ruska.

Predseda nórskej vlády v utorok odcestuje do Bruselu, kde sa rozhoduje o uvalení nových sankcií EÚ voči Rusku. "Je dôležité reagovať tvrdo na to, čo sa udialo počas včerajška," uviedol Störe.

Nový balík sankcií EÚ má byť zameraný na osoby, ktoré sa podieľali na "nezákonnom rozhodnutí" uznať východoukrajinské separatistické regióny. Európska únia zvažuje aj sankcie voči ruskému finančnému sektoru či postihy v podobe zákazu obchodovania s ruskými dlhopismi.

Störe tiež uviedol, že Moskva bola informovaná o manévroch NATO, ktoré sa budú konať v Nórsku v marci a zúčastní sa na nich približne 35.000 vojakov z 28 krajín, a takisto bola upovedomená, že ako zvyčajne môže vyslať svojich pozorovateľov.