Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Nórsko predalo Rumunsku 32 stíhačiek F-16

Na archívnej snímke americká stíhačka F-16. Foto: TASR/AP

Rumunsko sa nákupom stíhačiek F-16 snaží zmodernizovať svoje vzdušné sily. V máji sa rozhodlo oficiálne vyradiť z prevádzky svoje stíhacie lietadlá MiG-21 zo sovietskej éry.

Oslo 8. júna (TASR) - Nórsko dokončilo predaj 32 stíhačiek F-16 Rumunsku po tom, ako s tým súhlasili Spojené štáty ako ich výrobca. Oznámil to vo štvrtok nórsky minister obrany Björn Arild Gram, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

Rumunsko podpísalo s Nórskom zmluvu na nákup stíhačiek F-16 za 388 miliónov eur ešte vlani v novembri.

"Tento predaj posilní a zmodernizuje obranu spojeneckej krajiny, ktorá susedí s Ukrajinou," povedal nórsky minister obrany. Stíhačky ešte pre odletom do Rumunska absolvujú kompletný servis.

Nórsky premiér Jonas Gahr Störe v máji odmietol návrh, že Oslo od predaja odstúpi a stíhačky F-16 dodá Ukrajine proti ruským inváznym silám.

Rumunsko sa nákupom stíhačiek F-16 snaží zmodernizovať svoje vzdušné sily. V máji sa rozhodlo oficiálne vyradiť z prevádzky svoje stíhacie lietadlá MiG-21 zo sovietskej éry. Nedávno kúpilo 17 stíhačiek F-16 aj od Portugalska.

Nórsko plánuje v rámci posilnenia svojho letectva nakúpiť 52 modernejších stíhačiek F-35. Stíhačky F-16 Oslo vyradilo z aktívnej prevádzky vlani.

Nórska vláda nedávno uviedla, že uvažuje o pomoci pri výcviku ukrajinských pilotov na obsluhu stíhačiek F-16. Zatiaľ sa však nerozhodla, či ich Kyjevu aj dodá.