Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Nórsko prijme 20 zachránených migrantov z lode Ocean Viking

Migranti prikrytí dekami sú na palube záchrannej lode Ocean Viking. Foto: TASR/AP

Ďalších 66 má byť presunutých do 11 krajín EÚ vrátane Nemecka, Fínska a Portugalska, ktoré súhlasili s ich prijatím v rámci dobrovoľného systému.

Oslo 19. novembra (TASR) - Nórsko v sobotu oznámilo, že prijme 20 zachránených migrantov z lode Ocean Viking. TASR informuje podľa správy agentúry AFP.

"Vláda prijala toto mimoriadne rozhodnutie v reakcii na žiadosť Francúzska o pomoc v ťažkej situácii," uviedla hovorkyňa nórskej diplomacie.

Loď Ocean Viking prevádzkuje francúzska mimovládna organizácia a plaví sa pod nórskou vlajkou. V blízkosti líbyjského pobrežia zachránila 234 migrantov, talianske úrady však lodi odmietli prístup do svojich prístavov.

Ocean Viking dostala až začiatkom novembra povolenie zakotviť vo francúzskom prístave Toulon na základe "výnimočného" rozhodnutia. Približne 40 maloletých umiestnili do sociálnej starostlivosti a 189 dospelých previezli do retenčného centra, kde zhodnotili opodstatnenosť žiadostí o azyl, uviedol v piatok predstaviteľ francúzskeho ministerstva vnútra. Azyl zamietli 123 dospelým, pretože neposkytli dostatočné dôkazy na podporu svojich tvrdení.

Ďalších 66 má byť presunutých do 11 krajín EÚ vrátane Nemecka, Fínska a Portugalska, ktoré súhlasili s ich prijatím v rámci dobrovoľného systému. Taliansko chce, aby tento systém bol povinný pre všetkých členov EÚ.

Spor medzi Francúzskom a Talianskom znovu rozprúdil diskusiu o prisťahovalectve v EÚ. Podľa medzinárodného námorného práva musia mať plavidlá v núdzi prístup do najbližšieho prístavu. Do Talianska preto prúdi najviac zachránených migrantov. Nová pravicová vláda tvrdí, že tento rok ich už prijali 90.000 a odmietnutie pomoci lodi Ocean Viking má byť signálom pre EÚ, aby sa migranti spravodlivejšie rozdeľovali aj do iných krajín.