Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Strana práce a agrárna Strana stredu vytvoria menšinovú vládu

Jonas Gahr Störe, archívne foto. Foto: TASR/AP

Dosluhujúca premiérka Solbergová počas svojho osemročného vládnutia taktiež vládla prevažne s menšinovým kabinetom.

Oslo 8. októbra (TASR) – Nórska Strana práce (A/Ap) a agrárna Strana stredu (Sp) sa v piatok po takmer štyroch týždňoch rozhovorov o povolebnej spolupráci dohodli na vytvorení menšinovej vlády. Informovala o tom agentúra Reuters.

Vďaka ohlásenej dohode sa očakáva, že budúci týždeň sa novým predsedom nórskej vlády s najväčšou pravdepodobnosťou stane líder A/Ap Jonas Gahr Störe. Nahradí tak konzervatívnu premiérku Ernu Solbergovú, ktorá stála na čele vládneho kabinetu osem rokov.

Nová menšinová vláda predstaví svoj program 13. októbra. Na tlačovej konferencii to oznámili Jonas Gahr Störe a líder Sp Trygve Slagsvold Vedum.

Opozičná Strana práce získala vo voľbách, ktoré sa v tejto škandinávskej krajine konali 13. septembra, spoločne so svojimi spojencami Sp a Stranou socialistickej ľavice (SV) dovedna 89 z celkovo 169 kresiel v jednokomorovom parlamente (Storting), teda len tesnú väčšinu.

Socialisti však koncom septembra oznámili, že sa sťahujú z rozhovorov o vytvorení väčšinovej vládnej koalície. Trojica strán sa totiž nedokázala zhodnúť na viacerých otázkach, píše Reuters.

Líder A/Ap Störe, ktorý argumentoval, že väčšinová vláda prinesie krajine vyšší stupeň istoty a predvídateľnosti, napokon bude musieť - ako šéf menšinového kabinetu - o vládnych návrhoch zákonov a rozpočtu hľadať podporu aj medzi opozičnými stranami, píše Reuters.

Ako uvádza Reuters, menšinová vláda nie je v Nórsku ničím výnimočným. Dosluhujúca premiérka Solbergová počas svojho osemročného vládnutia taktiež vládla prevažne s menšinovým kabinetom.