Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

G. Thunbergová sa zúčastnila na proteste proti veterným turbínam

Greta Thunberg (vpravo) sa pripája k aktivistom, ktorí v pondelok ráno, 27. februára 2023, blokujú vchody na ministerstvo ropy a energetiky v Osle. Foto: TASR/AP

Nórsky najvyšší súd v roku 2021 rozhodol, že dve veterné elektrárne, ktoré sa nachádzajú v centrálnej časti Nórska, porušujú práva etnickej skupiny Sámov garantované medzinárodnými dohovormi.

Oslo 27. februára (TASR) - Švédska klimatická aktivistka Greta Thunbergová a desiatky ďalších osôb zablokovali v pondelok vstupy do sídla nórskeho ministerstva pre energie. Prišli tak vyjadriť protest proti veterným turbínam, ktoré boli postavené na územiach využívaných pôvodným sámskym obyvateľstvom na pasenie sobov. TASR správu prevzala z agentúry Reuters.

Nórsky najvyšší súd v roku 2021 rozhodol, že dve veterné elektrárne, ktoré sa nachádzajú v centrálnej časti Nórska, porušujú práva etnickej skupiny Sámov garantované medzinárodnými dohovormi. Veterné turbíny sú však aj 16 mesiacov po vynesení rozsudku stále v prevádzke.

"Som tu, aby som podporila boj za ľudské práva a práva pôvodných obyvateľov,"
povedala Thunbergová pre Reuters sediac spolu s ďalšími demonštrantmi pred hlavným vchodom na ministerstvo. "Nórsko porušuje ľudské práva, čo je absolútne neprijateľné a my musíme byť v tomto boji solidárni," uviedla.

Sámski pastieri sobov v Nórsku tvrdia, že zvuk z obrovských veterných turbín pôsobí na ich zvieratá odstrašujúco a narúša ich tradície. Žiadajú preto odstavenie týchto turbín.

Vláda v Osle však uviedla, že napriek verdiktu najvyššieho súdu ide o zložitý právny a politický problém. Dúfa preto v nájdenie kompromisného riešenia.