Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Nórsko: Údajný ruský špión chcel deň po zadržaní odletieť od cudziny

Zástavy členských štátov Severoatlantickej aliancie (NATO) vejú pred sídlom aliancie v Bruseli. Foto: TASR/AP

Nórsko je členskou krajinou Severoatlantickej aliancie a s Ruskom na severovýchode priamo hraničí.

Oslo 27. októbra (TASR) — Muž podozrivý zo špionáže pre Rusko mal kúpenú jednosmernú letenku z Nórska na deň po svojom zadržaní, uviedol vo štvrtok jeho právnik. TASR o tom informuje podľa správ agentúry AP.

"Pôvodne odchádzal (z Nórska). Mal jednosmernú letenku na 25. októbra," povedal pre nórsky denník VG právnik Thomas Hansen. Dodal, že jeho klient si zrušil letenku, ale kam mal namierené, nevie.

V pondelok polícia zadržala 37-ročného brazílskeho občana, ktorý pracoval od roku 2021 ako hosťujúci lektor na Nórskej arktickej univerzite v meste Tromsö. Súd v utorok rozhodol o jeho zadržaní na štyri týždne.

Nórska tajná služba PST oznámila, že muž s falošnou identitou v skutočnosti pracoval pre jednu z ruských spravodajských služieb, a preto je "hrozbou pre základné národné záujmy". Ruské veľvyslanectvo v Osle poprelo, že by čokoľvek vedelo o mužovi, ktorého úrady neidentifikovali.

Nórsko je členskou krajinou Severoatlantickej aliancie a s Ruskom na severovýchode priamo hraničí. V dôsledku ruskej invázie na Ukrajinu posilnilo bezpečnostné opatrenia.