Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Nórsko za údajnú špionáž pre Kremeľ vyhostí ruského diplomata

Nórska vlajka. FOTO TASR/AP Foto: TASR

V súčasnosti je obvinený z porušenia nórskych zákonov, za čo mu hrozí väzobný trest odňatia slobody v maximálnej výške 15 rokov.

Oslo 19. augusta (TASR) - Nórsko sa rozhodlo vyhostiť ruského diplomata po tom, ako v Osle zatkli nórskeho občana pre podozrenie zo špionáže pre Kremeľ. V stredu o tom informovala agentúra Reuters.

Muža zadržali v sobotu počas stretnutia s údajným agentom ruskej tajnej služby. Jeho identita doposiaľ nebola odhalená, malo by však ísť o päťdesiatnika narodeného v zahraničí. Podľa nórskej tlačovej agentúry NTB je to Nór indického pôvodu.

Zatknutý muž pracuje pre jednu nórsku firmu, kde má na starosti projekt vývoja 3D tlače, spresňuje agentúra AP.

Vedenie firmy v stredu oznámilo, že "úzko spolupracuje" s nórskou políciou, ale "z dôvodu citlivej povahy vyšetrovania nemôže v tomto momente bližšie informácie poskytnúť".

Zatknutý muž sa priznal, že počas víkendového stretnutia prijal peniaze - podľa sudcu, ktorý nariadil jeho zadržanie, však nešlo o "podstatnú sumu".

V súčasnosti je obvinený z porušenia nórskych zákonov, za čo mu hrozí väzobný trest odňatia slobody v maximálnej výške 15 rokov.