Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Nórsko zatvorí svoju poslednú uhoľnú baňu v Arktíde v roku 2023

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Spomínanú elektráreň bude po ukončení dodávok uhlia poháňať nafta, kým nebude vyvinuté riešenie využívajúce obnoviteľné zdroje energie.

Oslo 30. septembra (TASR) - Nórsko zatvorí v roku 2023 svoju poslednú uhoľnú baňu na Špicbergoch, čím sa skončí viac ako storočie nórskych prieskumov ložísk nerastných surovín na tomto arktickom súostroví. Informovala o tom agentúra AFP.

Baňa číslo 7 ukončí svoju prevádzku v septembri 2023 po tom, čo úrady v hlavnom meste Longyearbyen odstúpili o zmluvy o zásobovaní miestnej elektrárne, informoval vo vyhlásení prevádzkovateľ bane Store Norske.

"Účelom bane 7 je dodávať uhlie do elektrárne v Longyearbyene. Teraz, keď bola dohoda o dodávkach uhlia zrušená, už nie je žiadny dôvod baňu ďalej prevádzkovať," priblížil riaditeľ Store Norske Jan Morten Ertsaas.

"Na Špicbergoch produkujeme uhlie už viac ako 100 rokov, takže je to niečo výnimočné, ukončiť dnes éru uhlia," dodal.

Na Špicbergoch však bude ťažba uhlia pokračovať aj po roku 2023. Na súostroví pôsobí totiž aj ruská ťažobná spoločnosť. Moskva si tým v Arktíde udržuje strategickú prítomnosť, približuje AFP.

Mesto Longyearbyen založil v roku 1906 americký podnikateľ John Munroe Longyear na účely ťažby uhlia.

Zvrchovanosť Nórska nad súostrovím bola uznaná v roku 1920 v rámci zmluvy, ktorá udelila ostatným signatárom vrátane Sovietskeho zväzu právo vykonávať na Špicbergoch hospodársku činnosť, pripomína AFP.

Spomínanú elektráreň bude po ukončení dodávok uhlia poháňať nafta, kým nebude vyvinuté riešenie využívajúce obnoviteľné zdroje energie.