Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Nórsko zavádza opatrenia pre omikron na vianočnom večierku

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Nosenie rúšok bude povinné vo verejnej doprave, obchodoch či taxíkoch v prípade, že nebude možné dodržať fyzický odstup.

Oslo 2. decembra (TASR) - Nórske úrady vo štvrtok oznámili zavedenie nových protipandemických opatrení v oblasti hlavného mesta Oslo po tom, čo sa desiatky zaočkovaných osôb nakazili koronavírusom na vianočnom večierku, pričom najmenej u jednej osoby zistili prítomnosť nového variantu omikron. Informovala o tom agentúra AFP.

Nosenie rúšok bude povinné vo verejnej doprave, obchodoch či taxíkoch v prípade, že nebude možné dodržať fyzický odstup. Úrady odporúčajú prácu z domu, pričom na súkromných akciách v interiéri sa bude môcť zhromažďovať najviac 100 osôb.

Na spomínanom firemnom večierku v Osle sa zúčastnilo 120 ľudí, všetci boli zaočkovaní. Koronavírusom sa ich nakazila približne polovica. Odborníci predpokladajú, že zrejme u viacerých účastníkov sa potvrdí nákaza variantom omikron.

"To naznačuje, že tento vírus sa veľmi ľahko prenáša a vakcína nechráni dobre pred nákazou. Dúfame a veríme, že chráni aspoň pred vážnejším priebehom, ale nevieme, do akej miery," uviedla ministerka zdravotníctva Ingvild Kjerkolová, ktorá označila túto situáciu za "veľmi znepokojivú".

Ak sa variant omikron potvrdí u všetkých nakazených účastníkov večierka, pôjde o najväčšie potvrdené ohnisko tohto variantu v Európe.

Európske centrum pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC) dosiaľ eviduje v krajinách Európskeho hospodárskeho priestoru 79 prípadov nákazy variantom omikron.