Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

Nórsko zintenzívňuje policajnú a špionážnu činnosť,najmä na hraniciach

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Vláda chce tiež vykonávať väčšiu kontrolu nad nórskym súostrovím Špicbergy (Svalbard) v Severnom ľadovom oceáne, na ktorom sa nachádza aj ruská osada.

Oslo 6. apríla (TASR) - Nórsko zintenzívňuje policajnú a špionážnu činnosť, predovšetkým v severnej časti krajiny, ktorá má takmer 200-kilometrovú spoločnú pozemnú hranicu s Ruskom, a chce na to vynaložiť 100 miliónov nórskych korún (10,48 milióna eur). Informácie priniesla v stredu tlačová agentúra AP.

Nórska domáca spravodajská služba dospela k záveru, že špionážna hrozba zo strany Ruska sa v škandinávskej krajine zvýšila, vyhlásila v stredu ministerka spravodlivosti Emilie Engerová Mehlová.

Zmienené peniaze budú vynaložené na personál a vybavenie. Vláda chce tiež vykonávať väčšiu kontrolu nad nórskym súostrovím Špicbergy (Svalbard) v Severnom ľadovom oceáne, na ktorom sa nachádza aj ruská osada. Na základe dohody z roku 1929 má Nórsko zvrchovanosť nad Špicbergami, ale ostatné signatárske krajiny majú právo ťažiť a využívať jeho prírodné bohatstvo – uhlie.