Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Nórsky kráľ sa stretol s infikovanou ministerkou

Na archívnej snímke z 4. mája 2019 nórsky kráľ Harald V. Foto: TASR/AP

Úprimne dúfam, že som nenakazila kráľa Haralda, kráľovnú Sonju alebo korunného princa Haakona, uviedla šéfka nórskej diplomacie.

Kodaň 28. januára (TASR) - Nórsky kráľ Harald V. (84) má po štvrtkovom stretnutí s ministerkou zahraničných vecí Anniken Huitfeldtovou, u ktorej sa neskôr potvrdila nákaza koronavírusom, príznaky nádchy, a preto sa niekoľko dní nebude venovať pracovným povinnostiam. Oznámil to v piatok kráľovský palác, píše agentúra AP.

Ako uviedol palác v krátkom vyhlásení, "budú vykonané všetky potrebné vyšetrenia a testy (na covid)". Pracovné povinnosti kráľa, ktoré sú výlučne reprezentatívne, nateraz prevezme jeho syn a následník trónu, korunný princ Haakon.

Šéfka nórskej diplomacie Huitfeldtová pre tlačovú agentúru NTB uviedla: "Úprimne dúfam, že som nenakazila kráľa Haralda, kráľovnú Sonju alebo korunného princa Haakona." Panovníkovi zároveň popriala "skoré uzdravenie".

Na archívnej snímke nórska ministerka zahraničných vecí Anniken Huitfeldtová.
Foto: TASR/AP


Kráľ Harald V. je zaočkovaný troma dávkami proticovidovej vakcíny. AP pripomína, že v minulosti sa uňho objavili viaceré ochorenia. V roku 2020 úspešne absolvoval výmenu srdcovej chlopne po tom, ako ho hospitalizovali pre problémy s dýchaním. Vlani podstúpil operáciu poranenej šľachy nad pravým kolenom.

Harald V. nastúpil na trón 17. januára 1991 po smrti svojho otca, kráľa Olava V.