Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Nórsky Nobelov výbor chce prepustenie laureáta ceny za mier Biaľackého

Na archívnej snímke z 21. júna 2014 bieloruský aktivista v oblasti ľudských práv Ales Biaľacki počas privítania manželkou Nataliou Pinčukovou na železničnej stanici v Minsku. Foto: TASR/AP

Výbor bieloruské úrady žiada o jeho prepustenie, aby si v decembri v Osle mohol slávnostne prevziať svoje ocenenie.

Oslo 7. októbra (TASR) - Nórsky Nobelov výbor v piatok žiadal prepustenie jedného z tohtoročných laureátov Nobelovej ceny za mier – bieloruského aktivistu Alesa Biaľackého, ktorý je uväznený za údajné daňové úniky. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Výbor bieloruské úrady žiada o jeho prepustenie, aby si v decembri v Osle mohol slávnostne prevziať svoje ocenenie.

Líderka bieloruskej demokratickej opozície Sviatlana Cichanovská v piatok povedala, že rozhodnutie udeliť Nobelovu cenu mieru uväznenému obhajcovi ľudských práv Biaľackému je "uznaním pre všetkých Bielorusov bojujúcich za slobodu a demokraciu".

Biaľackeho manželka pre AFP uviedla, že bola "zaplavená emóciami" a vyjadrila hlboké poďakovanie Nórskemu Nobelovmu výboru a medzinárodnému spoločenstvu za ocenenie práce Biaľackého, jeho kolegov a organizácie.

Nobelovu cenu za mier okrem Biaľackého v piatok udelili aj ruskej ľudskoprávnej organizácii Memorial a ukrajinskej ľudskoprávnej organizácii Centrum pre občianske slobody (CCL).

Nórsky Nobelov výbor takisto uviedol, že tohtoročná Nobelova cena mieru nie je priamym odkazom ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi, má však poukázať na potláčanie občianskej spoločnosti a obhajcov ľudských práv v Rusku, píše AFP.

"Táto cena nie je namierená voči prezidentovi Putinovi... okrem toho, že jeho vláda... je autoritárskou vládou, ktorá potláča práva ľudskoprávnych aktivistov," uviedla predsedníčka Nórskeho Nobelovho výboru Berit Reissová-Andersenová.