Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Nórsky vrah Breivik nečakal, že sa mu podarí po útoku uniknúť z Osla

Foto: TASR/AP

Breivika budú vypočúvať do pondelka budúceho týždňa. Pred súdom v Osle sa zodpovedá z obvinení z terorizmu a úkladných vrážd.

Oslo 19. apríla (TASR) - Nórsky masový vrah Anders Behring Breivik sa domnieval, že po odpálení bomby v Osle 22. júla 2011 mal len malé šance na únik z hlavného mesta.

Breivik dnes na súde uviedol, že po odchode z Osla na ostrov Utöya, kde vzápätí postrieľal 69 ľudí, očakával konfrontáciu s ozbrojenými policajnými zložkami. Nikto ho však na ceste na ostrov nezastavil.

Najnovšiu výpoveď protimoslimského extrémistu opísala agentúra AP.

Na očakávanú prestrelku v Osle sa Breivik podľa vlastných slov pripravoval prostredníctvom videohier.

"Šancu na prežitie som odhadoval na menej než päť percent," vyhlásil.

Pravicový extrémista dnes po príchode na súd upustil od nacistického pozdravu. Skupiny zastupujúce príbuzných obetí masakry sa sťažovali na nacistický pozdrav, ktorý Breivik použil od začiatku svojho procesu každé ráno. Tím jeho obhajcov uviedol, že mu tieto sťažnosti tlmočili, informovala agentúra DPA.

Breivika budú vypočúvať do pondelka budúceho týždňa. Pred súdom v Osle sa zodpovedá z obvinení z terorizmu a úkladných vrážd. Priznal sa k tomu, že vlani 22. júla pri bombovom útoku v nórskej metropole a následnej streľbe na neďalekom ostrove zabil 77 ľudí.