Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Zahraničie

Nositeľ Nobelovej ceny Pamuk čelí obvineniu z urážky Atatürka

Orhan Pamuk, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Pamuk poprel, že by sa vo svojej knihe implicitne odvolával na Atatürka a poznamenal, že turecká vlajka nemá nič spoločné so znakom gréckej lekárne.

Ankara 9. novembra (TASR) - Turecká prokuratúra začala vyšetrovať nositeľa Nobelovej ceny za literatúru Orhana Pamuka pre obvinenia z urážky zakladateľa Tureckej republiky Mustafu Kemala Atatürka a z hanobenia tureckej vlajky. Uvedených činov sa mal Pamuk dopustiť v jeho najnovšej knihe, informovali v pondelok turecké médiá.

Vyšetrovanie Pamuka je založené na trestnom oznámení, ktoré podal turecký právnik Tarcan Ülük. Ten tvrdí, že známy spisovateľ podnecuje nenávisť a nevraživosť tým, že vo svojej knihe Noci moru (Veba Geceleri) urazil otca moderného Turecka - Atatürka, ktorý po páde Osmanskej ríše založil sekulárne orientovanú republiku.

Ülük naznačil, že Pamuk prirovnáva hlavného hrdinu knihy k legendárnemu štátnikovi. Literárne dielo vraj zosmiešňuje aj tureckú vlajku a hovorí o nej ako o "zábavnej vlajke s emblémom gréckej lekárne".

Pamuk poprel, že by sa vo svojej knihe implicitne odvolával na Atatürka a poznamenal, že turecká vlajka nemá nič spoločné so znakom gréckej lekárne.

Po preskúmaní dôkazov a po Pamukovom svedectve istanbulský prokurátor vydal rozhodnutie o zastavení trestného stíhania pre nedostatok dôkazov. Žalobca však proti rozhodnutiu podal námietku, ktorú akceptoval tamojší súd a následne spustil nové vyšetrovanie.

Pamukova kniha Noci moru je historická fikcia odohrávajúca sa v roku 1901 počas morovej epidémie v Istanbule. Turecký spisovateľ získal Nobelovu cenu za literatúru v roku 2006 a je považovaný za jedného z najvplyvnejších spisovateľov v krajine.

Aktuálne vyšetrovanie je možné v rámci tureckého zákona z roku 1951, ktorý "chráni pamiatku na Atatürka pred urážkou zo strany ktoréhokoľvek tureckého občana". Za tento čin hrozia vinníkovi až tri roky väzenia.