Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Nositeľka Nobelovej ceny mieru N. Murádová zavítala do rodného Iraku

Nostiteľka Nobelovej ceny za mier 2018 Nadia Muradová. Foto: TASR/AP

Túto prestížnu cenu získala spolu s konžským lekárom Mukwegem, ktorých ocenili za úsilie smerujúce k tomu, aby sa sexuálne násilie prestalo používať ako zbraň vo vojnách a ozbrojených konfliktoch.

Bagdad 12. decembra (TASR) - Iracký prezident Barhám Sálih prijal v stredu v Bagdade irackú ľudskoprávnu aktivistku Nádju Murádovú, ktorá v pondelok v nórskom hlavnom meste Oslo prevzala Nobelovu cenu mieru za rok 2018. Informovala o tom agentúra AP.

Murádová získala túto prestížnu cenu spolu s konžským lekárom Denisom Mukwegem, ktorých ocenili za úsilie smerujúce k tomu, aby sa sexuálne násilie prestalo používať ako zbraň vo vojnách a ozbrojených konfliktoch.

Iračanka Murádová, ktorá je príslušníčkou jezídskej menšiny, sa sama stala obeťou sexuálneho násilia používaného ako zbraň. Pre jej náboženstvo ju teroristická skupina Islamský štát (IS) niekoľko mesiacov zadržiavala ako sexuálnu otrokyňu a brutálne zneužívala. Militanti jej zabili matku aj šesť bratov. Nakoniec sa jej podarilo zo severného Iraku utiecť a upriamiť pozornosť na utrpenie, ktorému boli jezídi vystavení zo strany islamských radikálov.

Medzičasom žije v Nemecku a v USA a bojuje za to, aby sa teroristi dostali pred medzinárodný súd.