Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Nová česká vláda chce školákom predĺžiť vianočné prázdniny o tri dni

Na archívnej snímke Petr Fiala. Foto: TASR/AP Petr David Josek

Medzi avizované opatrenia novej českej vlády je aj povinné PCR testovanie pre ľudí, ktorí sú plne zaočkovaní už viac než šesť mesiacov a nedostali posilňovaciu dávku.

Praha 24. novembra (TASR) - Vznikajúca česká vláda sa na stredajšej tlačovej konferencii zaviazala, že nebude v rámci svojej proticovidového plánu plošne zatvárať školy, v materiáloch rozdaných médiám však navrhuje predĺženie nadchádzajúcich zimných prázdnin, a to o tri dni. Informoval o tom spravodajský server Novinky.cz.

Zástupcovia koalície Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09), Pirátov a hnutia STAN na čele so svojím kandidátom na premiéra Petrom Fialom rozdali po skončení tlačového brífingu dokument, v ktorom predstavujú svoje plány na boj proti koronavírusovej pandémií. Hnutie TOP 09 ho navyše zverejnilo na svojej webovej stránke.

Jedným z bodov je aj "Predĺženie vianočných prázdnin o jeden týždeň (od 18. 12. 2021)". Školáci mali pôvodne dostať voľno od štvrtka 23. decembra. Dátum 18. decembra, ktorý sa v dokumente spomína, je však sobota, takže deťom sa prázdniny predĺžia fakticky o len tri dni, a nie týždeň.

Medzi avizované opatrenia novej českej vlády je aj povinné PCR testovanie pre ľudí, ktorí sú plne zaočkovaní už viac než šesť mesiacov a nedostali posilňovaciu dávku.

Kandidát na ministra zdravotníctva Miroslav Válek chce, aby budúca vláda začala uznávať ako potvrdenie o bezinfekčnosti dostatočnú hladinu protilátok voči covidu, ako aj negatívny PCR test. Momentálne sa pre tento účel uznáva len očkovanie či prekonanie choroby.

S covidom zomrelo v ČR počas utorka 48 ľudí, od začiatku pandémie už 32.408. Od začiatku novembra zomrelo denne v priemere 67 nakazených, píše spravodajský server iDNES.cz. Za uplynulých 24 hodín pribudlo 25.864 prípadov nákazy koronavírusom, čo je vôbec najvyšší denný prírastok od vypuknutia pandémie.

Podľa aktuálnych údajov českého ministerstva zdravotníctva sa na covidových oddeleniach v krajine nachádza 5652 ľudí. Vo vážnom stave je 799 z nich, čo je najviac od 21. apríla 2020.