Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Nová estónska prezidentka Kersti Kaljulaidová zložila prísahu

Estónska prezidentka Kersti Kaljulaidová počas svojej inaugurácie v parlamente 10. októbra 2016 v Tallinne. Foto: TASR/AP

Kaljulaidová zdôrazňovala, že na rozdiel do svojich predchodcov v úrade chce viac pozornosti venovať problémom na domácej scéne.

Tallinn 10. októbra (TASR) - Estónska politička Kersti Kaljulaidová zložila dnes prezidentskú prísahu, čím sa stala vôbec prvou ženskou hlavou štátu v dejinách tejto pobaltskej krajiny. Informovala o tom agentúra AP.

Na inauguráciu v estónskom parlamente (Riigikogu) prišla dnes 46-ročná Kaljulaidová spoločne s dosluhujúcim prezidentom Toomasom Hendrikom Ilvesom. Ten zastával úrad hlavy štátu už druhé funkčné obdobie - od roku 2006 - a v súlade s estónskou ústavou sa tak nesmel uchádzať o znovuzvolenie.



Kaljulaidovú za prezidentku zvolil 3. októbra 101-členný estónsky parlament. V hlasovaní ju podporilo 81 zákonodarcov. Bola jedinou kandidátkou, na ktorej sa po neúspešnej augustovej voľbe dohodla tzv. rada starších - pozostávajúca z predsedu parlamentu, jeho dvoch podpredsedov a šéfov klubov parlamentných strán.

Niektoré estónske médiá po ohlásení jej kandidatúry namietali, že je málo známa. Kaljulaidová potom v početných rozhovoroch sľubovala, že ako prezidentka bude načúvať ľuďom z rôznych kútov Estónska. Zdôrazňovala tiež, že na rozdiel do svojich predchodcov v úrade chce viac pozornosti venovať problémom na domácej scéne.

Kaljulaidová je druhýkrát vydatá a má štyri deti. Je už aj starou matkou.