Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Nová francúzska veľvyslankyňa v Rusku chce kultivovať vzťahy

Na snímke nová francúzska veľvyslankyňa Sylvie Bermannová. Foto: Facebook Le Courrier de Russie

Sylvie Bermannová, ktorú americký časopis Vanity Fair označil za siedmu najvplyvnejšiu Francúzsku, spomenula, že sa z novej pozície teší.

Moskva 28. septembra (TASR/Teraz.sk) - Nová francúzska veľvyslankyňa v Rusku Sylvie Bermannová dnes vyhlásila, že sa bude usilovať prispieť k zlepšeniu bilaterálnych vzťahov medzi oboma krajinami v mnohých oblastiach.

"Teším sa, že som znovu ambasádorkou krajiny, ktorá je stálym členom Bezpečnostnej rady OSN. Dúfam, že prispejem ku kultivovaniu vzťahov medzi Moskvou a Parížom. Zároveň chcem, aby Francúzsko malo o Rusku lepšie vedomosti," povedala pre agentúru TASS 63-ročná Bermannová, ktorá bola predtým veľvyslankyňou v Británii.

"Ja sama sa chcem naučiť viac o tejto krajine - tu sa stretávajú moje osobné aj profesionálne ciele. Okrem toho chcem oprášiť svoju ruštinu, keďže som dlho nemala príležitosť konverzovať po rusky," dodala francúzska diplomatka.

Na margo úlohy žien v svetovej politike Bermannová, ktorú americký časopis Vanity Fair označil za siedmu najvplyvnejšiu Francúzsku, spomenula dôležitosť rovnoprávnosti medzi mužmi a ženami, uvádza TASS.

Sylvie Bermannová nahradila v predmetnej funkcii Jeana-Mauricea Riperta, ktorý Francúzsko zastupoval v Moskve od roku 2013 a v súčasnosti sa presunul na rovnaký zastupiteľský úrad do Číny.