Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Nová izraelská vláda schválila pochod nacionalistov v Jeruzaleme

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Militantné hnutie Hamas v súvislosti s pochodom vyzvalo Palestínčanov na prejavy "odporu".

Jeruzalem 14. júna (TASR) - Nová izraelská vláda v pondelok schválila kontroverzný pochod židovských nacionalistov, ktorý v utorok povedie cez anektovaný východný Jeruzalem.

Ako píše agentúra AP, minister pre verejnú bezpečnosť Omar Bar-Lev odobril utorkový pochod aj napriek obavám z ďalšieho vyostrenia napätia medzi Izraelom a Palestínčanmi, ktorí túto akciu vnímajú ako provokáciu.

Militantné hnutie Hamas v súvislosti s pochodom vyzvalo Palestínčanov na prejavy "odporu".

"Právo demonštrovať je právom vo všetkých demokraciách," komentoval Bar-Lev, minister novej vlády premiéra Naftaliho Bennetta, ktorá sa ujala moci len v nedeľu večer po získaní dôvery parlamentu.

Takzvaný vlajkový pochod sa mal pôvodne konať minulý štvrtok, odložili ho však z bezpečnostných dôvodov, keď stúplo napätie pred nástupom novej izraelskej vlády. Polícia potvrdila, že trasa utorkového pochodu bola oficiálne schválená.

Zhromaždenia krajne pravicových židovských skupín v máji vystupňovali napätie medzi izraelskými a arabskými obyvateľmi Jeruzalema, čo vyústilo v policajné zásahy v mešite al-Aksá, pripomína agentúra AFP. Hamas na ne reagoval raketovými útokmi, na ktoré Izrael odpovedal intenzívnymi náletmi na pásmo Gazy. Počas jedenásťdňového vojenského konfliktu zahynulo 260 Palestínčanov a 13 Izraelčanov.

Poslanci izraelského parlamentu vyjadrili v nedeľu dôveru novej koaličnej vláde premiéra Naftaliho Bennetta zloženej z ôsmich strán. Vláda bude mať rotujúcu funkciu premiéra. V roku 2023 má Bennetta, šéfa nacionalistickej strany Jamina, vystriedať práve Lapid, šéf centristickej strany Ješ Atid, ak nová koalícia dovtedy vydrží.